Wassende Elbe bedreigt Dresden


DRESDEN -- Tientallen doden, duizenden ge[#137#]vacueerd, miljarden euro schade en nog is niet overal de zwaarste waterellende voorbij in het oosten van Duitsland. De Elbe dompelt Dresden steeds dieper onder water. De hele staat Saksen wacht bang af.

Enige teken van hoop gisteren was het droge weer en de voorspelling dat er niet nog meer nattigheid uit de hemel zou vallen. Maar in Dresden dreigen de opgeworpen waterkeringen niet te kunnen standhouden. Het waterpeil bereikte gisteravond de hoogste stand in 150 jaar, ruim 8 meter hoger dan normaal. En het risico bestaat dat daar vannacht en vandaag nog een meter bijkomt.

Eerder op de dag werden honderden pati[#137#]nten overgebracht naar ziekenhuizen elders in Duitsland en sloot bijvoorbeeld de electronicagigant Siemens noodgedwongen haar hoofdkantoren. Ook het treinstation gaf een verwoeste aanblik, met treinstellen die compleet verzonken waren. De vloed richtte bovendien enorme schade aan in het Semper Opera gebouw en uit de historische musea als het Zwinger Paleis moesten honderden waardevolle kunstwerken van o.a. Rembrandt naar hogergelegen, drogere plekken verhuisd worden. In Bitterfeld, stroomafwaarts op de Elbe, moesten alle 16.000 inwoners hun huizen verlaten omdat een dijkbreuk dreigde. De landbouwsector is nog meer getroffen. De oogst in Beieren, Brandenburg, Mecklenburg-Voorpommeren, Saksen, Saksen-Anhalt, Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen is nagenoeg compleet vernietigd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S