Berchems districtsburgemeester weigert homohuwelijken

,,Niets tegen die mensen, maar ik wil ze niet trouwen''


,,Ik heb niets tegen die mensen, verre van'', zegt Prosper Slachmuylders. ,,Maar ik vind dat het huwelijk tussen een man en een vrouw moet blijven.'' De Berchemse VLD-districtsburgemeester weigert homo- en lesbiennehuwelijken te sluiten, ,,tenzij het écht moet''. Als er twee mannen of twee vrouwen in Berchem willen trouwen, draagt hij zijn bevoegdheid als ambtenaar van burgerlijke stand over.

,,Ik weet dat dit in tegenstelling is met mijn partij. Het gaat dan ook om een persoonlijk standpunt'', verduidelijkt Slachmuylders. ,,Ik vind wel dat er een financiële regeling moest komen, voor erfenissen en zo. Dat kan perfect met een samenlevingscontract, dat dezelfde garanties biedt als voor normale paren.''

In Antwerpen is het niet meer het stadsbestuur onder leiding van Leona Detiège (SP.A) dat de huwelijken inzegent. Twee jaar geleden verhuisde die bevoegdheid naar de negen districten. Die hebben allemaal een eigen schepencollege en districtsburgemeester, die als ambtenaar van de burgerlijke stand de huwelijken inzegent. Kan om de een of andere redenen de mini-burgemeester niet, dan schuift hij die verantwoordelijkheid door naar een van de districtsschepenen.


Niet moeilijk over doen
Slachmuylders bracht vorig jaar zijn districtscollege op de hoogte van zijn ethische bezwaren tegen de homo- en lesbiennehuwelijken. ,,Ik draag mijn bevoegdheid over, dus er is geen enkel probleem voor deze mensen om in Berchem te huwen. De districtsschepenen doen ook niet moeilijk over mijn standpunt.''

Wat als niemand van de districtsschepenen kan? ,,Dat zien we dan wel, ik sluit niets uit. Ik ben dan wel wettelijk verplicht zo'n huwelijk te doen, als het écht nodig is''.

Mogen homo's en lesbiennes kinderen adopteren, zoals de VLD dat wil? ,,Dat zie ik zeker niet zitten'', besluit Slachmuylders. (KRG)

Corrigeer

MEER NIEUWS