Wandelaars danken leven aan vriend die 's nachts reddingsdiensten gaat halen

Twee Belgen gered uit Noorse afgrond


Na een urenlange reddingsoperatie konden Noorse hulpteams gisteren twee jonge Aalsterse toeristen bevrijden uit een diepe kloof. De twee waren woensdagavond naar beneden gevallen, een van hen was zwaargewond geraakt aan het hoofd. Ze danken hun redding aan hun 22-jarige vriend die de hele nacht door de bergen trok, op zoek naar hulp.

De drie vrienden -- de 22-jarige Dirk Van Hauwermeiren uit Lede, de 25-jarige Gert Van der Gucht uit Erpe-Mere en de 25-jarige Pieter Saeys uit Aalst -- waren woensdagmorgen vertrokken voor een lange wandeling in de fjorden. Ze wilden van het toeristische Flam naar een bergmeer trekken.

Volgens een woordvoerder van de lokale politie zijn ze de weg kwijtgeraakt omdat ze op pad waren met een verouderde kaart. ,,Dan is het daar erg gevaarlijk. De hellingen zijn erg steil en verraderlijk.''

Het is niet duidelijk of de drie van plan waren de nacht door te brengen in de bergen. In elk geval waren ze om 22 uur woensdagavond nog altijd niet terug. Toen ging het plots mis. Een van de drie klom een eindje naar beneden in een steile kloof, zo diep dat hij niet meer naar boven raakte.

Toen een van de vrienden probeerde hem uit de kloof te helpen, viel die ook. De eerste jongeman kon voorkomen dat zijn vriend helemaal naar beneden stortte. Er zat voor de twee niets anders op dan bij elkaar te blijven in de kloof. De derde vriend, Dirk Van Hauwermeiren, zou hulp gaan zoeken.

Dirk doolde urenlang op zijn eentje door de bergen, zonder goed te weten waarheen. Uiteindelijk vond hij per toeval een pad terug waarop hij en zijn vrienden eerder die dag hadden gelopen. Zo raakte hij uiteindelijk terug in Flam. ,,Ik heb heel veel geluk gehad'', zei hij.


Niet echt donker
,,Gelukkig wordt het in deze tijd van het jaar niet echt donker bij ons. De zon gaat pas rond middernacht onder, maar ook nadien blijft het relatief licht'', vertelde een streekbewoner gisteren.

Om 7 uur gisterochtend kwam de jongeman uit Lede eindelijk in Flam aan. De reddingsdiensten zetten onmiddellijk een grote operatie op. Er werd een reddinghelikopter opgeroepen en een team ervaren alpinisten opgetrommeld.

Het team werd een eindje van de kloof gedropt. De vijf daalden af, dienden de twee Belgen de eerste zorgen toe en lieten hen op een draagberrie in de helikopter hijsen.

Pas rond 15 uur kon de helikopter de twee vrienden naar het universitair ziekenhuis in de stad Bergen brengen. Dirk Van Hauwermeiren vloog mee.

Gert Van der Gucht had een kaakbeenbreuk opgelopen en verwondingen aan zijn rug. Zijn toestand is stabiel, maar hij blijft wel op de afdeling intensieve zorgen. Pieter Saeys heeft vooral verwondingen aan het been, maar is er minder erg aan toe.

Het was gisteren nog niet duidelijk hoelang de twee in het Noorse ziekenhuis moeten blijven. Hun families zijn intussen wel op de hoogte gebracht via het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S