Laurent trouwt met Claire

De kogel is door de kerk. Prins Laurent (39) gaat trouwen met Claire Coombs (28). Het land mag zich weer opmaken voor een prinselijk huwelijk, dat wellicht op 12 april zal plaatsvinden. Donderdag beslist de regering of prins Laurent mag trouwen met Claire Coombs, de vrouw van zijn hart. De regering moet hem daarvoor de toestemming geven, anders verliest hij zijn plaats in de rangorde voor de troonsopvolging.
De prins zèlf blijft doen alsof er niets aan de hand is. Maar in regeringskringen stond gisteren vast dat donderdag om half elf de regering speciaal bijeenkomt om zich over het huwelijk te beraden.

Donderdagavond vindt het jaarlijkse kerstconcert in het Paleis plaats. Daar kan Claire dan voor het eerst officieel op de voorgrond treden.

Naar verluidt was koningin Paola aanvankelijk niet echt te vinden voor het huwelijk. Ze had liever een schoondochter van adel gehad, zo wordt gefluisterd. Bovendien vond ze dat ze zeker Nederlands moest spreken. Dus werd Claire op cursus naar Spa gestuurd, terwijl ze in Antwerpen stage loopt.

Maar koningin Paola moet haar ondertussen écht hebben aanvaard, want ze zond Claire naar haar eigen privékapper, Roger Noterdame van het Maison Roger op de Brusselse Louizalaan. Ook prinses Mathilde en prinses Astrid zijn daar kind aan huis. Toen prins Laurent zijn Claire er vorige zaterdag afzette, kruiste ze Mathilde op de trap.


Allebei grote dierenliefhebbers
Claire Coobs werd in 1964 in Engeland geboren. Haar vader is een Brits rubberproducent, haar moeder een Belgische. Ze heeft een zus Joanna en een broer Matthew. Haar vader heeft in Perwez, nabij Waver, een bedrijf dat elastiekjes produceert. Ze liep school in het Institut de la Providence in Waver. Daarna studeerde ze voor landmeter en werd ze associé in het immobiliënkantoor Bröne, Oldenhove & Coombs aan het station van Waver. Haar ouders wonen in Chaumont-Gistoux. Hun tuin paalt er aan een immens golfterrein. Maar er zijn ook weiden met paarden in de buurt. Het is een publiek geheim dat ze samen hun grote liefde voor dieren delen.

Claire is volgens verschillende bronnen al een jaar of twee samen met prins Laurent. ,,Ik ga bij Laurent een paar keer per jaar eten, en dan treedt ze als gastvrouw op. Ik denk dat ze samenwonen'', zei een Gentse politicus anoniem.

Het koppel is wel vaker samen gesignaleerd. De eerste keer dat ze overduidelijk samen op stap gingen, was in december 2001. Op het gala van de stichting van de prins, kwam hij zèlf als clown geschminkt opdagen. Tijdens het autosalon in januari liet hij Claire zijn nieuwste auto zien, een Jeep Cherokee. Uiteindelijk kocht hij die stoere terreinwagen niet, maar hij stelde haar wel voor haar een mini-bromfiets kopen.

Claire trok ook met de prins mee naar naar Amsterdam voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Coombs bleef weg van de officiële plechtigheden, maar een fotograaf verraste hen voor hun hotel. De prins ging wel heel vroeg weg van het officiële bal.

Op Valentijnsdag ging hij dan weer met haar naar het Festival van de Liefdesfilm in Bergen. Het koppel trakteerde zichzelf ook op een weekje skiën in Gstaad. Maar de prins zei toen dat daar niet veel belang aan moest worden gehecht.


Niet zijn eerste vriendin
Claire Coombs is niet van adel. Ze zou de enige zijn die een echte prinses van België kan worden. Want prinses Lilian kreeg destijds enkel de titel prinses van Retie.

Het koppel zal wel genoeg hebben om rond te komen: de prins heeft een dotatie van zo'n 270.000 euro. Hij heeft ook zijn eigen optrekje ver van Laken: de villa Clementina in Tervuren.

De prins heeft de toestemming van de regering nodig om te kunnen trouwen. Totnogtoe is er binnen de regeringstop nog niet over gesproken. Maar premier Guy Verhofstadt zou donderdag een speciale ministerraad bijeenroepen, waarna de regering een mededeling zou verspreiden.

Volgens de grondwet is het de koning die de toestemming voor het huwelijk moet geven. De regering dus.

Kardinaal Godfried Danneels weet nog nergens van, zegt zijn woordvoerder Toon Osaer. ,,Het is wel gebruikelijk dat de kardinaal voorgaat in belangrijke kerkelijke plechtigheden.'' Ook deken Raymond Van Schoubroeck van de Brusselse Sint-Michielskathedraal zegt dat hij nog niet is geconsulteerd.

Claire Coombs is zeker niet de eerste vrouw aan wie prins Laurent gelinkt wordt. Het bekendst is zijn vriendschap met Wendy Van Wanten. Hij wordt zelfs de vader van haar zoontje genoemd. Maar ooit was er Gersande de Sabran Pontevès, een meisje uit de Franse hoge adel waarmee hij een paar keer werd gezien. Ook Ariane, de dochter van Herman De Croo, is genoemd.

De prins reageert al een hele tijd korzelig op elke vraag over een aanstaande verloving of huwelijk. ,,Ik ben niet belangrijk. Hoe minder jullie over mij spreken hoe beter.''

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S