Taliban stellen voorwaarden voor uitlevering Bin Laden

KABUL -
Afghanistan sluit niet uit dat Osama Bin Laden het brein is van de aanslagen in New York en Washington, maar wil bewijzen voordat uitlevering mogelijk is. Dat heeft het Taliban-regime gisteren laten weten. Andere voorwaarden zijn internationale erkenning van het regime en opheffing van de sancties van de Verenigde Naties, meldden Pakistaanse bronnen. Een hoge raad van Afghaanse geestelijken zou vandaag het lot van de Saudische terrorist bespreken.

Voor het eerst hebben de Taliban gisteren toegegeven dat Osama Bin Laden betrokken kan zijn geweest bij de terreuraanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington.

,,Wie er ook verantwoordelijk is voor deze daad, Osama of iemand anders, wij zullen ons niet achter hem scharen,'' zei de Taliban-minister van Informatie, Qudrutullah Jamal. Tot dan hadden de Taliban benadrukt dat Osama Bin Laden niet bij de aanslagen betrokken kon zijn geweest.


Bewijzen
De Taliban, aldus de minister, vroegen een Pakistaanse delegatie ,,bewijzen te geven dat hij (Bin Laden) de dader was. Hoe kunnen we hem zonder die bewijzen uitleveren?'' De Taliban ,,zeggen dit al twee jaar,'' aldus de minister in een verwijzing naar de vraag om Bin Ladens uitlevering na de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in 1998 in Kenya en Tanzania. ,,Als ze naar ons hadden geluisterd zou het niet zover gekomen zijn.''

Gisteren trokken zowat duizend hoge Afghaanse geestelijken naar de hoofdstad Kabul. Op vraag van Taliban-leider mullah Mohammad Omar moeten ze vandaag een hoge raad (shura) houden om te spreken over het lot van de hoofdverdachte van de aanslagen in de Verenigde Staten.

De hoge raad van geestelijken zal zich ook beraden over de uitroeping van de jihad of heilige oorlog in geval van een Amerikaanse aanval. De Taliban hebben de bevolking gevraagd zich op zo'n jihad voor te bereiden.

Pakistan heeft ,,volledige steun'' aan de Verenigde Staten uitgesproken als het tot een aanval op Afghanistan komt. President Pervez Musharraf probeerde zijn landgenoten warm te maken voor die beslissing. Vooral in gebieden aan de grens met Afghanistan bestaat daar verzet tegen. Als er oorlog tegen Afghanistan komt, ,,dan vallen zowel de VS als Musharrafs regering,'' zei topman Abdul Jalil Jan van de Jamiat Ulema Islam, een grote politieke pro-Talibanpartij in Pakistan.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S