Politie kondigt intensieve controles aan

Hou uw voet in toom op Brusselse Ring


Wie met een zware voet de Brusselse Ring onveilig maakt, past vanaf 1 oktober beter op zijn tellen. De verkeerspolitie gaat intensief op snelheid en ander gevaarlijk rijgedrag controleren. Het parket belooft de boosdoeners ook daadwerkelijk te bestraffen.

De verkeerseenheid van de federale politie start in oktober de campagne Veilig over de Ring. De actie werd gisteren voorgesteld door de ministers Duquesne (Binnenlandse Zaken) en Verwilghen (Justitie). De Brusselse Ring werd uitgekozen omdat er 1.300 ongevallen per jaar gebeuren, waarvan de helft met gewonden. Acht op de tien ongevallen zijn te wijten aan overdreven snelheid.


Niet meer boetes, wel voorzichtiger rijden
De politie focust op vier zones op de Ring waar veel ongevallen gebeuren en veel overtredingen vastgesteld worden (zie kaartje). Maar ook op de andere plekken zal geregeld een radar opgesteld worden.

De controles worden aangekondigd en gebeuren meestal zichtbaar. ,,Het ligt in de bedoeling dat de automobilisten voorzichtiger gaan rijden, niet dat we meer boetes innen'', zegt commissaris Willem Schelstraete. Behalve de snelheid wordt ook onveilig gedrag zoals bumperrijden en pechstrook-rijden in de gaten gehouden.

De parketten hebben zich ertoe geëngageerd de stapel pv's die deze acties ongetwijfeld oplevert, bij voorrang te behandelen. ,,Ondanks personeelsgebrek en een computersysteem dat niet compatibel is met dat van de politie'', zegt de Vilvoordse substituut Johan Van Laethem. De tolerantie zou laag liggen: wie 15 kilometer per uur te snel rijdt, of zelfs minder, mag zich aan een boete verwachten.

De verkeerspolitie maakt zich sterk dat een gerichte aanpak werkt. Een project in de bocht van Vorst, een gevaarlijk stukje Ring, leverde mooie resultaten op. In 1999 gebeurden er 136 ongevallen, na een campagne nog veertien.


Van 1.500 naar 1.000 verkeersdoden
De actie op de Brusselse Ring is de eerste politiecampagne die voortvloeit uit het verkeersactieplan van de federale regering. Dat plan wil het aantal verkeersdoden van 1.500 naar 1.000 terugbrengen tegen 2006.

Om dat doel te bereiken, worden de controles jaarlijks met een tiende opgetrokken. Er komen zeventig extra verkeersagenten en tien mobiele radars bij in 2003. ,,We gaan de onverantwoorde chauffeurs, de hooligans van de weg, streng aanpakken'', kondigde Duquesne aan.

Corrigeer

MEER NIEUWS