Brits gerecht heropent 258 rechtszaken na twijfel over oordeel expert

Kindermoord blijkt wiegendood


Tientallen Britse moeders die een celstraf uitzitten voor moord op hun baby, komen mogelijk vrij. Het Britse gerecht herziet in totaal 258 rechtszaken van ouders die de jongste tien jaar zijn veroordeeld. Dat is het gevolg van de vrijspraak van een moeder die werd beschuldigd van het verstikken van haar twee zoontjes. Verder onderzoek heeft nu bewezen dat de kindjes zijn overleden aan wiegendood.

Angela Cannings (40) werd in april 2002 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de dubbele moord op haar zonen Jason (7 weken oud) in 1991, en Matthew (18 weken oud) in 1999. Ook haar eerste kindje, Gemma, was in 1989 overleden toen het dertien maanden oud was. Doorslaggevend voor haar veroordeling was het rapport van expert Sir Roy Meadow. Die verklaarde dat één geval van wiegendood tragisch is, maar dat twee gevallen van wiegendood in eenzelfde gezin al hoogst verdacht is, en dat drie gevallen bijna zeker wijst op moord.

Roy Meadow had een internationale reputatie als expert in wiegendood. Hij werd alom gelauwerd in 1977 voor de eerste gedetailleerde beschrijving van een geval van het syndroom van Munchausen by Proxy, of hoe ouders hun kind verwonden of doden om zelf aandacht te krijgen.

Al meer dan twintig jaar treedt Roy Meadow op als deskundige in rechtszaken. Hij wordt daar ook vorstelijk voor betaald: per rapport krijgt hij tussen de 4.500 en de 7.000 euro. In 1998 werd hij geridderd voor zijn bijdrage tot de gezondheid van het kind.

Nu echter wordt zwaar getwijfeld aan de wetenschappelijke waarde van zijn bevindingen. Nieuw onderzoek wijst erop dat wiegendood mogelijk ook genetisch bepaald is. Zo zouden ouders van baby's die aan wiegendood stierven, zelf voorouders hebben gehad die één of meerdere kinderen verloren kort na de geboorte. Bij de Britse Orde van Geneesheren loopt momenteel een onderzoek tegen Sir Roy wegens professionele fouten.


Vier jaar in de hel
Angela Cannings, intussen gezuiverd van elke verdenking, reageert blij op de beslissing om 258 rechtszaken te heropenen. ,,Eindelijk heb ik het gevoel dat bewezen is dat ik voor de volle 100 procent onschuldig ben. Maar waarom moesten mijn man en ik vier jaar lang door de hel gaan? Al die jaren probeerden we uit te zoeken hoeveel andere mensen zaten opgesloten voor gelijksoortige feiten, maar het lukte ons niet.''

Procureur-generaal Peter Goldsmith heeft bevestigd dat de voorbije tien jaar 258 mensen zijn veroordeeld voor onvrijwillige doodslag of moord op een kindje van minder dan twee jaar. ,,We richten ons nu vooral op de gevallen waarbij de veroordeelde ouders momenteel nog een straf uitzitten. We hebben zo 54 gevallen en zullen die met de grootste spoed behandelen'', zei hij. Bovendien zal het parket vijftien lopende zaken opnieuw bekijken.

Maar daar blijft het niet bij. De voorbije vijftien jaar zijn immers naar schatting 5.000 kinderen weggehaald bij hun ouders na een vermeend geval van kinderverstikking.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S