Aangehouden ex-topman Think Media kent iedereen in de politiek

De Velder: ,,Ik gaf geen smeergeld door''


Maurice De Velder, de aangehouden aandeelhouder van Think Media en voormalig voorzitter van de raad van bestuur, ontkent formeel dat hij een ,,doorgeefluik'' is geweest voor het bezorgen van smeergeld voor de toewijzing van de landelijke radiolicentie aan 4FM. Dat had een ,,anonieme getuige'' -- Danny Vuylsteke, bleek later -- dinsdag verklaard in TerZake . Die had dat verhaal van gewezen Zillionbaas Frank Verstraeten. Wie is Maurice De Velder, de zakenman wiens naam blijft opduiken in het oog van de storm? Voor de Vlaamse politieke wereld is hij alleszins geen onbekende.

,,Maurice De Velder is een innemend man. Hij straalt een bijzonder soort charisma uit'', zegt CD&V-kopstuk Pieter De Crem. Van januari 1993 tot midden '95 was De Crem beheerder-directeur van DB Invest, de vastgoedpoot van De Beukelaar, het beursgenoteerde bedrijf dat door De Velder werd omgedoopt tot Think Media.

Pieter De Crem kwam werken voor De Velder op een cruciaal moment. Eind 1992 begon het toenmalige Hoog Comité van Toezicht een onderzoek naar de nv De Streep, toen een nieuwe vennootschap die voor gelijke delen in handen was van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn en De Beukelaar. De Streep heeft nog altijd het monopolie op alle reclame-activiteiten van De Lijn, vooral de reclame op de bussen en aan de bushokjes.

Maurice De Velder had vlot toegang tot De Lijn. Een van zijn toenmalige partners was vastgoedmakelaar Dirk Cavens, getrouwd met Kristine Van Hool, dochter van Alfons Van Hool van het Lierse bussenbedrijf. Dat is een belangrijke leverancier van De Lijn en toenmalig topman Hugo Van Wezemael was een goede vriend van de familie Van Hool.

De Velder werd als halve eigenaar van De Streep bestuurder en Van Wezemael voorzitter. Volksvertegenwoordiger Geert Versnick (VLD) had de oprichting van Streep mee uitgewerkt. Ook hij werd bestuurder.

Een andere belangrijke rol was weggelegd voor voormalig SP-senator Marcel Schoeters, die bemiddelde om de directie van De Lijn te huisvesten in een pand in Mechelen dat eigendom was van DB Invest en Cavens.


Krotten voor prostituees
Het Hoog Comité van Toezicht begon het onderzoek na een klacht dat De Streep en De Lijn de wet op de overheidsopdrachten overtraden. In januari 1993, middenin dat onderzoek, stapte Pieter De Crem over naar de groep van Maurice De Velder. Daarvóór was hij kabinetsmedewerker geweest van toenmalig CVP-minister Leo Delcroix, ook al een bekende van De Velder via hun beider vriend en politiek lobbyist Koen Blijweert.

Maar, zegt De Crem nu, de overstap had niets te maken met het onderzoek. ,,Ik was beheerder van DB Invest. Ik hield de officiële aktes van vastgoedtransacties bij. Ik ben nooit ondervraagd door het Hoog Comité van Toezicht.'' Toch had het Comité ook belangstelling voor DB Invest wegens enkele verkrotte Invest-stadspanden in Antwerpen die werden verhuurd aan prostituees.

In de zomer van datzelfde jaar 1993 werd op vraag van het Comité een huiszoeking gehouden bij Marc Van Santvoort, Antwerps provincieraadslid voor de SP en voorzitter van De Lijn. In november '93 nam Van Santvoort ontslag uit al zijn politieke functies ,,om zichzelf beter te kunnen verdedigen''.

Meteen bleek ook het onderzoek zelf stil te vallen. Er werd zelfs niets meer gehoord van het Hoog Comité van Toezicht, dat rechtstreeks ressorteerde onder toenmalig premier Jean-Luc Dehaene (CVP) en door hem werd ,,geherstructureerd''.

Pieter De Crem nam ontslag bij DB Invest na de verkiezingen van 1995, die hem in de Kamer brachten. ,,Na tweeëneenhalf jaar werken voor De Velder wist ik dat het genoeg was geweest. Ik koos resoluut voor de politiek.'' De Crem werd nog wel even bestuurder van De Streep. ,,Maar ik ben daar ooit maar één keer naartoe geweest.''

Maurice De Velder kreeg eind 1994 fors ruzie met Blijweert en Cavens. Hun samenwerking eindigde abrupt. Door middel van Business Panel , zijn bedrijf van reclameborden, bouwde De Velder wel zijn politiek netwerk voort uit. Volgens een ex-werknemer van De Velder bood de Antwerpse zakenman zijn borden in verkiezingstijd tegen spotprijzen aan bij zowat alle partijen, van SP tot Vlaams Blok.


Bouwovertredingen
Concurrenten van Business Panel hebben klachten ingediend tegen meer dan honderd bouwovertredingen van het bedrijf van De Velder. Die klachten passeren onder meer via het kabinet van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD).

Misschien was het wel daarover dat Van Mechelen op Korfoe sprak met de Kempense lobbyist Freddy Van Dyck tijdens zijn ondertussen fameuze uitstapje in de zomer van vorig jaar. Van Dyck had net zelf zijn eigen bordenbedrijf Publi Ritz geruild met De Velder voor Think Media -aandelen.

Het was diezelfde Freddy Van Dyck die zijn zakelijke partner Cis Verachtert tipte over de nakende toekenning van een radiolicentie aan Think Media-dochter 4FM. Zodat ook Verachtert zich tegen een toen gunstige koers Think Media-aandelen kon aanschaffen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees