Paarse middenstand biedt een alternatief voor Unizo


Drie middenstandsorganisaties van uiteenlopende ideologische strekking maken vandaag bekend dat zij een federatie gaan vormen en een volwaardig alternatief willen bieden voor Unizo dat onder de zelfstandigen de meeste leden telt.

Het Liberaal Verbond der Zelfstandigen (LVZ) en Febezo, dat zelf al een fusie is van de Vlaamse Socialistische Zelfstandigen (VSZ) en het Syndicaat der Zelfstandigen & KMO's (SDZ) dat van neutrale strekking is, bundelen hun krachten. Het is de bedoeling met één stem te spreken in aangelegenheden die middenstanders en zelfstandige ondernemers aanbelangen. Zo willen ze een alternatief bieden voor de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo). Naast al deze organisaties, is er ook nog het Neutraal Syndicaat der Zelfstandigen (NSZ). Unizo is groter dan de andere samen, en die vinden dat zij onvoldoende aan bod komen.

Paul Van Campfort, voorzitter van het LVZ: ,,Het is de bedoeling eerst een federatie te vormen, waarbij de aparte organisaties hun identiteit behouden, om pas later over te gaan tot een fusie.''

 • Zijn de drie kleintjes samen sterker?
 • ,,Zeker. We zullen om te beginnen met één studiedienst werken, dat is een stuk efficiënter.''

 • Het lijkt wel een paarse combinatie?
 • ,,Inderdaad, maar het beroep van zelfstandige en de vrije markteconomie is wat ons bindt. Daarenboven meen ik te weten dat de socialisten zich ook eerder neutraal opstellen.''

 • Hoe gaat u de federatie organiseren?
 • ,,We denken een algemene raad te installeren waarin de deelnemende bonden paritair vertegenwoordigd zijn. Aan het hoofd ervan verkiezen wij een ondernemer die buiten de drie organisaties staat.'' (PLR)

  Corrigeer

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees