Bomaanslagen in Alicante en Benidorm doen Vlamingen schrikken


Bij bomaanslagen in de vakantiecentra Alicante en Benidorm aan de Spaanse Costa Blanca, zijn gisteren twaalf toeristen gewond geraakt, onder wie twee ernstig. Er zouden geen landgenoten bij zijn.

De eerste bom ontplofte om 12 uur in hotel Residencia Bahia op het strand van Postiguet, een pittoreske buurt in Alicante. De aanslag was zowat een uur daarvoor aangekondigd, waardoor de politie het hotel kon ontruimen. Toch vielen er acht gewonden, waaronder twee ernstig: een Duitser en een Nederlander. Volgens de Vlaamse journalist Herwig Waterschoot, die aan de Costa Blanca werkt, was de explosie zo hevig dat brokstukken van het hotel tot in de zee werden geslingerd.

Een kwartier later ontplofte in Benidorm, zo'n veertig kilometer zuidelijker, een bom in het driesterrenhotel Nadal. Twee verdiepingen werden weggeblazen; vier politiemensen werden lichtgewond.

,,Ik hoorde een doffe knal, gevolgd door een rookpluim'', zegt een Vlaamse vrouw die in Principado Loix woont, een appartementsblok vlakbij. ,,Op dat moment lag het strand al helemaal vol.''

Dokter Jan Coppé en zijn vrouw Georgette Liekens wonen op vijftig meter van het getroffen hotel. ,,Volgens lokale media hebben de terroristen twee dagen geleden in het hotel een kamer gehuurd'', weet Jan Coppé. ,,Vanochtend waren ze vertrokken. Enkele uren later is die bom ontploft.''

Georgette Coppé: ,,Ik ben niet bang, maar het stemt toch tot nadenken dat zoiets hier gebeurt. En zo vlakbij.''


Aanslag door Eta
Het is niet de eerste keer dat de Baskische afscheidingsbeweging Eta aanslagen pleegt op hotels. De organisatie wil daarmee Spanje treffen op een van zijn gevoeligste plekken: het toerisme.

Corrigeer

MEER NIEUWS