Moeder vecht hoederecht aan en ontvoert dochtertje samen met oma


Politie en gerecht zijn op zoek naar de 6-jarige Julie Smet uit Dendermonde. Het kind is begin juni door haar moeder en grootmoeder ontvoerd. Het driegeslacht is sindsdien spoorloos. Moeder Patricia en oma Julia verzetten zich tegen de beslissing van de rechtbank om het hoederecht over het kind aan Julies vader te geven. ,,Alle experts zijn het er nochtans over eens: het meisje hoort bij haar vader'', zegt de advocaat van de vader.

Op 5 juni zou Julie Smet definitief bij haar vader intrekken. De man had na een lange juridische strijd de voogdij over zijn dochtertje verkregen. Hij zou die dag Julie bij de politie ophalen. Maar Julies moeder, Patricia De Ridder (33), was hem voor. Voor de neus van de vader onderschepte ze het meisje.

,,Ze stapte met het kind in een auto en verdween. Sindsdien hebben we van Julie niets meer gehoord'', zegt de advocaat van de vader, Patrick Van Lembergen. Samen met Julie en Patricia verdween ook Julia Braem (56), de grootmoeder van het meisje.

Het Dendermondse gerecht vermoedt dat de drie ondergedoken leven aan de kust. ,,Ze gingen daar voorheen vaak op reis'', zegt een speurder. ,,Bovendien lijkt de kust de meest voor de hand liggende plaats om geld te verdienen. Misschien hebben ze er een flatje gehuurd en klust de moeder bij in het zwart.''

Moeder Patricia en oma Julia kunnen vervolgd worden wegens kinderontvoering. Het gerecht heeft een opsporingsbericht laten verspreiden om de drie terug te vinden. Ook Child Focus is ingeschakeld om de kleine Julie op te sporen.


Bezoekrecht geweigerd
Julies vader is na anderhalve maand zonder nieuws de wanhoop nabij. ,,Het is een verschrikking voor de man. Hij kan alleen maar bang afwachten en hopen dat de moeder geen domme dingen doet'', zegt zijn advocaat.

De vader vecht al jaren om zijn dochtertje. Toen hij en Patricia De Ridder drie jaar geleden uit elkaar gingen, werd Julie toegewezen aan haar.

,,Mijn cliënt kon hij zich daar mee verzoenen, zolang hij zijn dochtertje maar kon bezoeken'', legt Van Lembergen uit. ,,Maar dat bezoekrecht mislukte totaal. De moeder bleef zich verzetten. Ze weigerde het kind mee te geven met de vader. Haar obstructie leidde tot een strenge veroordeling. Ze kreeg van het hof van beroep in Gent een jaar cel, waarvan negen maanden effectief.''

Bovendien besliste de jeugdrechtbank haar de voogdij over Julie te ontnemen. ,,Er kwamen drie maatschappelijke enquêtes en een psychologisch onderzoek aan te pas. Het resultaat was telkens duidelijk: Julie hoort thuis bij haar vader, die ondertussen een nieuw gezin heeft gesticht'', zegt zijn advocaat.

Corrigeer

MEER NIEUWS