Cruise control wellicht verboden in oktober


De cruise control, die recent mee aan de basis lag van enkele zware verkeersongevallen, wordt mogelijk nog deze herfst afgeschaft. De drie grootste politieke families willen de automatische snelheidsregelaar verbieden en ook de vervoersfederaties stribbelen niet langer tegen.

Bij ten minste vijf ongevallen, waarvan vier op de E17, zijn de jongste weken vrachtwagens op de staart van een file ingereden zonder een remspoor na te laten. De politie wijt die ongelukken voor een belangrijk deel aan het gebruik van de cruise control, waarbij de snelheid van een vrachtwagen continu wordt aangehouden. Omdat chauffeurs hun voet niet op het gaspedaal moeten houden, reageren ze te laat in noodsituaties. Volgens getuigen lagen sommige chauffeurs zelfs met hun voeten op het dashbord.

Om dergelijke toestanden te voorkomen, heeft kamerlid Daan Schalck (SP.A) een wetsvoorstel ingediend dat de cruise control op Belgisch grondgebied verbiedt. ,,Het is gewoon levensgevaarlijk. Ik wil dat verbod ook voor de buitenlandse vrachtwagens in ons land. Aan de grens moeten borden komen die het gebruik van cruise control verbieden.''

Schalck zegt dat de VLD achter zijn voorstel staat. En ook de grootste oppositiepartij, de CD&V, spreekt dezelfde taal. Verkeersspecialist Jos Ansoms heeft een eigen wetsvoorstel klaar dat niet veel afwijkt van dat van Schalck.

Ook de wegvervoerders, die de cruise control jaren verdedigden omwille van brandstofbesparing, komen terug op hun stellingen. Zowel het grotere Febetra, als het kleinere SAV, geven toe dat de ongevallen op de E17 de gevaren van cruise control hebben blootgelegd.


Borden waarschuwen
Wellicht zullen de wetsvoorstellen van Schalck en Ansoms na het zomerreces in de Kamer worden besproken. Een wettelijk verbod kan er dan al komen in oktober. Minister van Mobiliteit Bert Anciaux (Spirit) is persoonlijk ook te vinden voor een verbod. ,,Maar als minister moet ik met alle facetten rekening houden. Ik wacht dus af wat een rapport van experts mij zal leren.''

Aan de werkzaamheden op de E17 staan ondertussen borden die de truckers vragen hun cruise control uit te schakelen. Maar het is nog geen verbod en wie de borden negeert, kan voorlopig niet worden vervolgd.

Corrigeer

MEER NIEUWS