Nederland en stukje Vlaanderen bleven thuis voor sexy tv-quizmaster

Roem en pijn tekenden Willem Ruis


Tv-amusement in de jaren '70? Dat was kijken naar de talkshows en quizzen van de Nederlandse zenders, gepresenteerd met een vlotheid die van Vlaamse tv-presentatoren houten klazen maakte. De leukste van de bende uit Hilversum was Willem Ruis, de mooie blonde god die zich voor de camera's zo uit de naad werkte dat het zweet over zijn rug droop. ,,Ik wil de leukste van de klas zijn'', was zijn motto. Maar aan de levenskracht en honger naar roem van het tv-beest kwam een abrupt einde toen zijn hart het begaf. Willem Ruis was 41, maar compleet opgeleefd. Gijs Groenteman reconstrueerde dat korte, jachtige leven in de biografie Alles voor de roem, die eind deze week verschijnt.

Als kind was Willem Ruis (°1945) een eenzaat, die in zijn fantasiewereld droomde van grote roem. Als jongeman voer hij de wereld rond als ketelbink en piccolo op de Holland-Amerikalijn, tot hij steward bij KLM werd. Op zijn 34ste trouwde hij met airhostess Ineke Mulder, die hem een zoon (Nicolaas) en twee dochters (Eva en Suus) schonk. Na zes jaar als radioreporter schakelde Willem Ruis in 1972 over naar de tv.

In 1976 maakte hij zijn debuut als quizmaster met een eigen show op de KRO, De Willem Ruis Show. Een en al souplesse, glimlach en brutale charme, wierp hij zich op als de opvolger van de populaire Berend Boudewijn, die het moest hebben van slungelachtige en opgefokte onhandigheid. Het succes van Willem Ruis vergrootte alleen maar met De Lotto Show, De Sterrenshow en Vijf tegen vijf. Ruis' sexy uiterlijk, vooral zijn wilde kapsel, brak met wat gangbaar was in Hilversum. Hij was luidruchtig en zoende zijn quizkandidates.


Amerikaanse allures
Na zijn overstap naar de Vara ontpopte hij zich tot een vedette met Amerikaanse allures, door ook te zingen, dansen en acteren. Hij kreeg de hoofdrol in de film Het beest, Nederland en een stuk Vlaanderen bleven voor hem thuis. Zijn kinderdroom was werkelijkheid geworden: hij was beroemd.

Maar privé was de tol groot. Willem Ruis sloot zich steeds meer op, vrienden had hij niet. Interviews stond hij zelden toe. Buiten de studio's wist hij zich geen raad met de -- grote -- vrouwelijke belangstelling.

In 1982 kwam een einde aan zijn huwelijk. Hij voelde zich een mislukkeling. Zijn verdriet was oprecht, ook al merkte niemand dat aan zijn shows. Hij begon een relatie met stewardess Ellen Damsma, maar zijn wrok tegen zijn ex-vrouw werd alleen maar groter.

De laatste twee jaar van zijn leven kon Willem Ruis de druk nauwelijks aan. Hij dronk en rookte te veel en werd geplaagd door hevige pijn. Hij kon dan niet anders dan op de grond liggen wachten tot de pijn weer wegtrok.

Willem Ruis dacht dat de pijn kwam van een nekwervel die verschoven was in een schaatsongevalletje, maar toen Ellens vader, die arts was, een radiografie van zijn nekwervels maakte, bleek er weinig aan de hand. Willem Ruis, die als de dood was voor dokters, wilde zich niet verder laten onderzoeken. Ook niet toen hij bijna elke dag lijkbleek op de vloer lag te zweten, of het nu thuis was of in een restaurant.

Begin 1986 waren zijn kijkcijfers gekelderd en had hij problemen met de Vara. Zowel lichamelijk als geestelijk had Willem Ruis de bodem bereikt. Stiekem was hij cocaïne beginnen te gebruiken.

Hij trachtte zich te herpakken. Vóór zijn jaarlijkse vakantie in de Spaanse badplaats Denia nam hij in vier dagen zestien uitzendingen van Vijf tegen vijf op. Tijdens een van de opnames kreeg hij een pijnaanval en ging hij voor de ogen van het niet-begrijpend studiopubliek op de grond liggen.


Concurrentie van Brandsteder
Hij klampte zich vast aan een nieuw project: de bewerking van een Engels tv-format, waarin in elke uitzending een moord moest worden opgelost. In Denia volgde de klap. Op 13 juli 1986 las een buur een interview met Ron Brandsteder, de rijzende ster in Hilversum. Die vertelde dat hij voor tv-magnaat Joop van den Ende een nieuwe show ging maken, waarin in elke uitzending een moord moest worden opgelost.

Brandsteders show was bijna identiek aan die van Willem Ruis. Die ontstak in woede, maar bedaarde en werkte hard voort aan de voorbereiding van zíjn nieuwe show. Alles leek in orde. Maar op de ochtend van 3 augustus vond Ellen zijn lichaam in de badkamer.

Het nieuws van de dood van Willem Ruis sloeg in Nederland in als een bom. De Vara besliste de vooraf opgenomen shows niet uit te zenden...

  • Willem Ruis - Alles voor de roem , Gijs Groenteman, 304 blz., uitg. Nijgh & van Ditmar. Ruis' dochter Eva maakt een dvd-collectie met beelden uit zijn shows.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees