Vaccinatiecampagne vooral succesvol in Vlaanderen

Dodende meningitis daalt drastisch


Het aantal gevallen van meningitis waartegen gevaccineerd wordt, daalt naar een absoluut dieptepunt. Vergeleken met de afgelopen jaren is het aantal gevallen van meningitis type C in ons land met de helft gedaald. De eerste helft van 2003 werden er 34 gevallen gerapporteerd, tegenover gemiddeld 66 de voorbije jaren. In juni waren er zelfs maar drie gevallen meer.

De daling is ongetwijfeld het resultaat van de vaccinatiecampagne tegen hersenvliesontsteking van het type C. Vandaag krijgen in Vlaanderen kinderen tussen één en zes jaar en tussen tien en veertien het vaccin aangeboden. Het is de bedoeling om voor het einde van volgend jaar alle jongeren tot achttien jaar te kunnen vaccineren.

Dat de campagne werkt, blijkt uit de verschillen tussen de gewesten. In Franstalig België wordt minder intensief gevaccineerd: alleen de kinderen tussen 1 en 6 krijgen er een inenting. De resultaten zijn er dan ook minder goed. Het aantal gevallen van meningitis C daalt er met 22 procent ten opzichte van de voorbije vier jaar, zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. In Vlaanderen is dat liefst 64 procent.

Andere vormen van meningitis, waarvoor geen vaccins bestaan, dalen ook, maar veel minder snel. Zo waren er in de eerste helft van 2003 93 gevallen van meningitis type B. Dat is iets minder dan het gemiddelde van 105 sedert 1999. In juni vielen twee doden door hersenvliesontsteking: een door meningitis B en een door meningitis C.

Corrigeer

MEER NIEUWS