Dure levenswandel ruïneert oprichter van gedurfd blootblad

Penthouse in nauwe schoentjes


De oprichter van Penthouse , het blad dat de foto's publiceert waarvan Playboy alleen maar durft dromen, is zo goed als failliet. Bob Guccione (72) kan een lening van 41 miljoen dollar niet terugbetalen en dreigt alles kwijt te raken, inclusief zijn huis met 45 kamers in hartje New York. Het personeel van Penthouse is ontslagen of wordt niet meer betaald en er is geen geld meer om het maandblad te drukken.

Het is niet de eerste keer dat Guccione op de rand van het bankroet staat. Maar deze keer is iedereen het erover eens dat hij zich niet meer kan redden.

Guccione is ten onder gegaan aan zijn eigen ambitie. Hij ging er prat op als eerste foto's gepubliceerd te hebben van naakte lesbiennes en mannen, triootjes en alle denkbare variaties daarop. Maar van het blad waarvan ooit maandelijks vijf miljoen exemplaren werden verkocht, gaan er nu nog maar amper 500.000 over de toonbank.

Volgens critici is het blad kapot gegaan omdat het té veel toonde. ,,Je kon even goed een medisch magazine doorbladeren'', klinkt het.

Guccione had dat zelf ook door en probeerde de inhoud van zijn blad bij te sturen. Zo bood hij Monica Lewinsky twee miljoen dollar voor haar verhaal over haar affaire met ex-president Bill Clinton plus een naaktfoto. Maar ze weigerde.

De enige redding was Penthouse op het internet brengen. Guccione probeerde het, maar door een gigantische kredietkaartenfraude is ook dat mislukt.


Caligula en Catharina
Ook de levenswandel van Bob Guccione heeft zijn imperium geen goed gedaan. De zoon van een Siciliaans-Amerikaanse boekhouder, die eerst priester wou worden, vond status heel belangrijk en telde daarom vlotjes 200 miljoen dollar neer voor een kunstcollectie met werk van Renoir en Picasso.

Hij had ook 17,5 miljoen dollar veil voor de film Caligula van Gore Vidal met Sir John Gielgud en Peter O'Toole in de hoofdrollen. De film werd verguisd door critici, maar dat raakte Gucciones kouwe kleren niet: hij sponsorde ook nog een pornografische film over Catharina de Grote.

Hij verloor 12 miljoen dollar aan de massaproductie van nucleaire kits en spendeerde 40 miljoen dollar aan genetica omdat hij zelf graag onsterfelijk zou zijn.

Dat wordt moeilijk, want Guccione lijdt aan keelkanker. Intimi zeggen dat hij daarom ook niet meer vecht voor zijn Penthouse. Na de dood van zijn derde vrouw Kathy Keeton in 1997 lijkt niets hem nog te deren.

Corrigeer

MEER NIEUWS