Weer hoop op vrijlating van Ingrid Betancourt


Er is weer hoop dat Ingrid Betancourt (42) vrijkomt. De voormalige presidentskandidate in het Zuid-Amerikaanse Colombia is sinds februari 2002 in de handen van linkse rebellen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken bevestigde gisteren dat hij een humanitaire missie naar Brazilië stuurt, waar Betancourt, die zowel de Franse als de Colombiaanse nationaliteit bezit, door de FARC-rebellen wordt vastgehouden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy beantwoordt daarmee een hulpoproep van de familie van Betancourt. Astrid Betancourt, zuster van Ingrid, voer vorige maand op aangeven van de rebellen samen met een priester in Brazilië de Amazonerivier op. Na tien dagen keerde ze zonder haar zus terug. Frankrijk houdt nu in Brazilië een vliegtuig en een medisch team klaar, voor het geval Ingrid Betancourt zou worden vrijgelaten. Minister Sarkozy ontkent wel dat zijn land een actieve rol speelt in het bekomen van haar vrijlating. ,,Wij hebben geen enkel contact met de ontvoerders'', zei hij gisteren nog.


Recht door zee
Ingrid Betancourt werd in 1961 geboren. Haar vader Gabriel was in Colombia minister van Opvoeding en haar moeder Yolande Pulecio was een voormalige schoonheidskoningin. Dochter Betancourt studeerde politieke wetenschappen in Parijs en ze trouwde met een Franse diplomaat.

Betancourt ging werken voor presidentskandidaat Carlos Galán, een tegenstander van de Colombiaanse drugsmaffia. Die schoot Galán dood, wat Ingrid Betancourt deed beslissen zijn werk voort te zetten. Ze trad toe tot de Oxígeno Verde, de Colombiaanse groenen. In 1994 werd ze verkozen voor de Kamer. Haar campagne had stof doen opwaaien: op kruispunten deelde ze gratis condooms uit, en ze kondigde aan dat ze zou strijden tegen de drugsmaffia. Vier jaar later werd ze verkozen voor het Congres en begon ze een oorlog tegen toenmalig president Ernesto Samper, die ze ervan verdacht zijn verkiezingscampagne met drugsgeld te hebben betaald.

Betancourt werd daardoor een van de meest gehate Colombiaanse politici. Ze werd met de dood bedreigd.


Video enig teken van leven
Betancourt stelde zich ook kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2002. Toen ze op 23 februari 2002 op campagne vertrok naar het Columbiaanse binnenland, werd ze samen met haar campagneleidster ontvoerd.

Op één videopname na, is sinds de ontvoering van Ingrid Betancourt niets meer over haar vernomen. In maart van dit jaar stuurde het FARC wel nog een e-mail rond waarin de beweging verklaarde dat Betancourt ,,in goede gezondheid'' is. Aangenomen wordt dat het FARC Ingrid Betancourt samen met nog enkele honderden andere politici en politiemensen ergens in Brazilië vasthoudt met als doel de Colombiaanse regering onder druk te zetten om alle politieke gevangenen vrij te laten. Volgens ingewijden ligt het lot van Betancourt en de andere gevangenen in handen van huidig president Álvaro Uribe, die echter weigert om met de rebellen te onderhandelen.

Corrigeer

MEER NIEUWS