Kameroens stamhoofd komt volgende week naar België

Boze pygmee komt beloofde overheidsgeld opeisen


De pygmeeën van de Baka-stam in Kameroen zijn boos op België. Vorige zomer kwamen ze zich te kijk zetten in de Ardennen om zo steun af te smeken voor hun hachelijke situatie in hun land. De toenmalige staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) beloofde toen harde euro's om hen te helpen. Een jaar later hebben ze daar nog geen centiem van gezien. Begin volgende week komt het stamhoofd van de Baka-pygmeeën naar ons land om zélf die toestand aan te klagen.

De 40.000 Baka-pygmeeën hebben het niet onder de markt in Kameroen. Ze leven -- letterlijk -- van jacht en visvangst maar door de oprukkende beschaving lukt hen dat niet meer en zijn ze teruggedrongen in een klein onvruchtbaar hoekje.

Louis Raets, een Vlaamse Waal uit Yvoir bij Namen, zag hun schrijnende toestand twee jaar terug en haalde enkele van de pygmeeën in de zomer van 2002 naar Namen. ,,Om iedereen te laten zien hoe die mensen leven, en om te tonen dat ze een beter bestaan verdienen.'' Raets wilde 40.000 euro verzamelen om hen te helpen.

Maar België stond op zijn kop. De pygmeeën hadden in een Ardens bos een eigen huttenkamp gemaakt en lieten zich vrijwillig bekijken door geïnteresseerden. ,,Een menselijke zoo'', noemde men het. Er volgden acties en het kamp moest zijn deuren zelfs even sluiten. Gevolg: er werd vorige zomer slechts een schamele 3.000 euro ingezameld.

,,Net genoeg om een bakstenen muur te metselen in hun dorp in Kameroen en een paar gaten te boren die later waterputten moeten worden'', zegt Louis Raets. Maar de man had toch goede hoop.

Want vorige zomer, op 24 augustus, beloofde staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking voor de verzamelde pers verschillende tienduizenden euro voor de Baka-pygmeeën. ,,Een uitzonderlijke financiële tussenkomst, we gaan daar geen gewoonte van maken'', zei Eddy Boutmans. De pygmeeën, zowel als Louis Raets en zijn vzw Oasis Nature waren blij.


Beloofd is beloofd
Maar nu krijgen de pygmeeën én Louis Raets het toch behoorlijk op de heupen. Want: ,,We hebben nog geen cent van dat geld gezien. Het zou gestort worden via de erkende ngo in Kameroen, de Association pour l'Action Humanitaire au Cameroun (APAHC). Die hebben nooit iets gekregen. En de Baka-stam al helemaal niet.''

Bij Ontwikkelingssamenwerking weten ze het ook niet zo goed. Het staatssecretariaat is gepromoveerd tot ministerie onder leiding van Marc Verwilghen. Maar daar horen ze het in Keulen donderen. ,,We onderzoeken de zaak. Als inderdaad blijkt dat die mensen geld is beloofd, dan zullen ze dat krijgen. We zullen dat dossier zoeken.''

Een standpunt dat de Baka-pygmeeën ongetwijfeld zal plezieren. Begin volgende week komt één van hun stamhoofden opnieuw naar ons land. ,,Als we tenminste een visum kunnen regelen, want dat is niet vanzelfsprekend'', zegt Louis Raets.

Het stamhoofd komt de toestand aanklagen. ,,België is een land dat veel belooft maar niks doet.'' Ook pygmeeën kunnen daar niet tegen. Welke argumenten de Baka-vertegenwoordiger zal aandragen om ons land ervan te overtuigen hem toch geld te geven, is nog onduidelijk. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de pygmeeën overigens sowieso hun beloofde steun krijgen. Als ze het dossier bij het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking vinden, natuurlijk.

Corrigeer

MEER NIEUWS