Vlaming geeft meer uit aan auto, minder aan eten


De Vlaamse gezinnen spreken hun beschikbaar inkomen almaar minder aan voor voeding en kleding. Uit de cijfers van de gezinsbudgetenquête van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) blijkt dat we daarentegen steeds meer besteden aan vervoer en communicatie.

In vergelijking met 2000 zijn de uitgaven voor voeding in 2001 nagenoeg gelijk gebleven. Dat is opvallend, want in tijden van stijgende welvaart zou het aandeel van voeding moeten afnemen. Als we ons bestedingspatroon echter vergelijken met ruim 20 jaar geleden, is er wel een groot verschil: in 1978 ging 22 procent van ons gezinsbudget naar voeding, in 2001 was dat nog slechts 15 procent. Opvallend is ook dat we relatief minder uitgeven aan kleding en schoenen.

Een groter deel van zijn beschikbaar inkomen geeft de Vlaming uit aan de aankoop en het onderhoud van een eerste, een tweede en soms zelfs een derde auto. De uitgaven voor computers zijn, vanzelfsprekend, ook sterk gestegen.


Meest geld naar woning
De grootste hap uit het budget, ongeveer een kwart, blijft gaan naar de woning: bouw, aankoop, huur en inrichting. Ook verwarming en verlichting zitten in deze kosten. De uitgaven voor meubelen gaan licht achteruit.

In 2001 ging ongeveer 10 procent van het gezinsbudget naar een of andere spaarpot, maar dat element maakt geen deel uit van de consumptieposten.

Voor dit onderzoek van het NIS houden 300 gezinnen een heel jaar lang hun uitgaven nauwgezet bij. In de onderstaande tabel zetten we de zeven belangrijkste uitgaveposten op een rijtje. (PLR)

Corrigeer

MEER NIEUWS