BBC-reportage trekt reddingsactie van Special Forces in twijfel

,,Hollywood bevrijdde Jessica Lynch''


,,Terwijl buiten de camera's draaiden, stormden de Amerikaanse sodaten ons ziekenhuis binnen als Rambo's'', zeggen Iraakse dokters in een BBC-reportage over de zogezegd heroïsche bevrijding van de Amerikaanse soldate Jessica Lynch (19). Zij werd als geen andere het gezicht van de recente oorlog in Irak. Volgens de officiële versie spaarde het leger kosten noch moeite om haar te bevrijden. Volgens de BBC was heel de operatie een goed georganiseerde mediastunt waarvoor zelfs de hulp van Hollywood-regisseurs werd ingeroepen.

Jessica Lynch werd eergisteren in haar dorp Palestine (West-Virginia) onthaald als een oorlogsheldin. Voor de Amerikanen is haar redding uit de handen van de Irakezen hét voorbeeld van de vastberadenheid van hun regering om de slechteriken overal ter wereld te bekampen.

Maar Amerikanen zijn er ook niet vies van de werkelijkheid een fictief tintje te geven. Dat bleek al tijdens de oorlog in Vietnam, toen president Johnson sommige heldhaftige overwinningen liet naspelen in de filmstudio's van Hollywood om zijn geloofwaardigheid bij de publieke opinie niet te verprutsen.

Tijdens de oorlog in Irak bleek dat de Amerikanen nog niets van hun streken hebben verleerd. Dat beweert de BBC, die over de hele bevrijdingsoperatie een onthullende reportage maakte.


Schieten met losse flodders
De BBC ging in Irak praten met dokter Harith a-Houssona. Hij verzorgde Jessica Lynch nadat ze - volgens de Amerikaanse versie - in een hinderlaag was terechtgekomen en verschillende keren was geraakt. Maar volgens de dokter hield Lynch aan het treffen alleen een gebroken arm, een gebroken dij en een gekneusde enkel over. Hij omringde haar, naar eigen zeggen, in het ziekenhuis van Nazariyah met de beste zorgen, maar ze vroeg hem meermaals om haar over te brengen naar het Amerikaanse legerkamp.

De dokter ging in op haar verzoek en reed met Jessica in een ziekenwagen naar het Amerikaanse kamp. Maar op enkele honderden meters afstand openden de Amerikaanse troepen het vuur, zodat er niets anders opzat dan terug te rijden naar het ziekenhuis.

,,Blijkbaar wilden de Amerikanen niet dat we Jessica in veilige handen terugbrachten'', zegt dokter Harith a-Houssona. ,,Ze stelden alles in het werk om haar vrijlating voor te stellen als het resultaat van een spectaculaire operatie.''

,,Toen de Amerikanen het ziekenhuis bestormden, was het net of Sylvester Stallone hier binnenviel'', zegt zijn collega dokter Anmar Uday. ,,Ze schoten met losse flodders en op de achtergrond hoorden we het geluid van explosies terwijl buiten de camera's draaiden. Het was één grote mediashow.''


Geheugenverlies
,,Niets van'', reageerde het Pentagon na het bekijken van de BBC-reportage. Het verwijt dat er een beroep was gedaan op het advies van Hollywood-regisseurs wordt helemaal van de hand gewezen. ,,We hebben helemaal niets in scène gezet. De bevrijdingsoperatie van Jessica Lynch is verlopen volgens de gewone militaire procedures. De reportage goochelt met misverstanden en feiten die verdraaid worden'', zegt het Pentagon.

De Amerikanen liggen er ook niet wakker van. Jessica Lynch is een nieuw speeltje geworden voor de commerciële jongens. De T-shirts, badges, vlaggen en andere prullen waarop haar foto prijkt, verkopen als zoete broodjes. De Amerikaanse media vechten om het allereerste interview met de nieuwbakken heldin.

Maar ze hebben pech, want volgens de officiële verklaringen van het Amerikaanse leger zal Jessica zich nooit herinneren wat er precies in Irak is gebeurd. Ze zou na haar traumatische ervaring aan geheugenverlies lijden. De BBC noemt dat een truc om ervoor te zorgen dat de ware toedracht van de operatie nooit aan het licht komt.

  • Terzake Zomer , Canvas, om 20.00 uur
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS