Grote vertragingen bij Post

Priorzegel flopt met eindejaar


De priorzegel is een flop. Slechts een fractie van de brieven met priorzegel komt op tijd aan. Ook de bedeling van brieven met gewone postzegels is een ramp. Dat blijkt uit een test van onze krant. De Post wijt de vertraging aan de eindejaarsdrukte.

Een maand na het invoeren van de priorzegel loopt het systeem helemaal mank. Een simpele test levert onthutsende resultaten op. We verstuurden vijftien brieven met priorzegel (0,49 cent) vanuit verschillende plaatsen in Vlaanderen naar adressen in het hele land. De Post belooft dat de brieven de dag nadien besteld worden. De praktijk is anders:

 • Twee brieven (13 procent) kwamen op tijd, een dag na het posten, op hun bestemming aan.
 • Twee derden van de brieven deden er twee dagen over.
 • Twee brieven hadden drie werkdagen nodig.
 • Een brief is nog spoorloos.
 • We postten ook vijftien brieven zonder priorzegel (0,41 cent). Geen enkele werd op tijd besteld.

  De Post schrikt van het resultaat. Temeer daar vorige week nog het bericht de wereld werd ingestuurd dat 84 procent van de brieven op tijd werd bedeeld. ,,Jullie vaststellingen staan inderdaad in schril contrast met de resultaten van onze meting'', zegt woordvoerder Fred Lens van De Post.

  ,,Ik kan de vertraging nu enkel wijten aan de eindejaarsdrukte. De feestdagen zorgen voor een immens volume dat de normale bedeling onmogelijk maakt. We hebben de klant ook nooit gezegd dat we 100 procent garanderen dat zijn brief de dag na het posten bedeeld wordt. We geven hem enkel de keuze tussen een prioritaire en een niet-prioritaire brief.''

  Corrigeer

  POPULAIRE VIDEO'S