In tijden van oorlog vlucht belegger in goud


In tijden van onzekerheid nemen beleggers steevast hun toevlucht tot goud. Ook nu er oorlog dreigt in Irak is de interesse voor het edele metaal groot en dat valt af te lezen aan de almaar stijgende goudprijs. De voorbije dagen is het goud naar zijn hoogste peil sedert 1997 geklommen. Dit jaar alleen al steeg de prijs met 20 procent. Is beleggen in goud de snelle weg naar de rijkdom in onzekere tijden? We zetten de feiten op een rijtje.


Hoe zwaar weegt goud?
De goudprijs wordt uitgedrukt in dollar per ons. Een ons is gelijk aan 31,10 gram. Gisteren steeg de goudprijs tot 340 dollar (ongeveer evenveel euro) per ons.


Wat beïnvloedt de goudprijs?
In tijden van internationale onzekerheid vluchten beleggers in zekere waarden zoals goud. Toch zijn er tal van andere factoren die minstens even belangrijk zijn. Een lage dollar is goed voor de goudprijs. Een grote vraag, voor de productie van juwelen, stuwt de prijs ook omhoog. Een negatieve invloed hebben de nationale banken die nog altijd hun goudvoorraad afbouwen en goud op de markt gooien.


Hoe investeert u in goud?
Goud kopen U kan goudstaven van 1 kilogram aankopen. Dat is duur want 1 kg kost momenteel bijna 11.000 euro. Maar u kan ook kleine goudplaatjes kopen die maar enkele gram wegen.

Gouden munten Bekende gouden munten zijn de Zuid-Afrikaanse Krugerrand, de Canadese Maple Leaf en de Amerikaanse Eagle. Die munten hebben naast hun goudwaarde ook een geldwaarde en een zekere verzamelwaarde. Net als fysiek goud kan u de munten bestellen bij uw bank. Die kan de waarde van de munten voor u op een zogenaamde goudrekening plaatsen. U kan het goud ook bij u thuis laten afleveren. Dat kost iets, maar dan heeft u het wel in de hand. Veiliger is natuurlijk het goud in uw bankkluis te bewaren.

Zilver Zilver is een alternatief voor goud. De zilverprijs steeg dit jaar al 10 procent.

Goudmijnaandelen Als u echt wil speculeren op de goudprijs kan u beter aandelen van goudmijnen kopen. Die produceren goud en hoe hoger de goudprijs, hoe hoger hun winst en hoe meer hun aandelen stijgen. Laat u in uw keuze bijstaan door een bankier of expert.

Goudmijnfondsen U kan de moeilijke keuze tussen de verschillende goudmijnen ook vermijden door een fonds aan te kopen dat zich toelegt op goudmijnen. U koopt dan een portefeuille die gespreid is over verschillende mijnen.

Opties Wie niet bang is voor risico's kan zich op de optiemarkt storten. U kan dan opties kopen op zowel fysiek goud als op goudmijnindexen. Een optie is een recht dat in de toekomst kan worden uitgeoefend tegen een bepaalde prijs. Wanneer de goudprijs stijgt, zal uw optie exponentieel meestijgen. Maar ook omgekeerd, bij dalende prijzen verschrompelt uw optie.


Is speculeren op goud zinvol?
Goudspecialist Filip Gijsels van Fortisbank wijst erop dat de goudprijs een lange periode van zeer lage prijzen achter de rug heeft. De huidige opstoot van de goudprijs zou wel eens fundamenteel kunnen zijn. En dan zitten we natuurlijk goed. Maar in 1991 stortte de goudprijs echter als een kaartenhuisje in elkaar toen het eerste schot in de Golfoorlog werd gelost. Het is in elk geval raadzaam de evolutie van de goudprijs dagelijks te volgen. Beleggen in goud blijft een kortetermijn-operatie met speculatief karakter. (LV)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees