Dode kraakster werd gewurgd


Het 23-jarige meisje dat voorbije donderdag in een kraakpand in Ledeberg dood werd aangetroffen, is vermoord. De kraakster werd gewurgd met haar eigen halssnoer. Zowel haar ex-vriend als haar huidige vriend zijn aangehouden op betichting van doodslag.

De jonge kraakster, die bekend stond als Kimmi, werd donderdagavond dood aangetroffen in een krotwoning in Ledeberg. Het pand, met huisnummer 13, maakt deel uit van een achttal gebouwen die al jarenlang staan te verkommeren aan het begin van de Hundelgemsesteenweg. Het was de jonge vrouw haar 29-jarige ex-vriend die donderdagavond de hulpdiensten verwittigde nadat hij zijn voormalige liefje dood had aangetroffen. Ze bleek gestikt. Haar dood werd meteen als een verdacht overlijden bestempeld omdat het erop leek dat ze gewurgd werd. Volgens haar krakersvrienden verhing ze zich.

Gisteren maakte het Gentse parket bekend dat er weldegelijk kwaad opzet in het spel is. De jonge vrouw werd gewurgd met het halssnoer dat ze droeg. Over de exacte omstandigheden tast men voorlopig nog in het duister.

Wel werden zaterdag twee jonge mannen aangehouden. Het gaat om de ex-vriend (29), die donderdag de hulpdiensten verwittigde, en haar huidige vriend (22). De ex-vriend had lange tijd een relatie met het slachtoffer. Sinds kort had het meisje een nieuwe relatie. Volgens het parket zitten er elementen in hun verklaringen die hen verdacht maken. Geen van beiden heeft bekend. Beiden zijn eveneens afkomstig uit het krakersmilieu.

Het pand waar het meisje werd aangetroffen is sinds donderdagavond verzegeld. Het ziet er, cynisch genoeg, uit als een soort spookkasteel. Op de voordeur werd een levensgroot geraamte geschilderd. Ook binnenin werden allerlei enge decoraties aangebracht. Een groot deel daarvan werden naar verluidt door het slachtoffer zelf getekend. De krakers hokken nu samen in de andere panden. Ze weigeren alle commentaar.

De moord wekt verbazing bij hoofdinspecteur Sylvain De Coninck van de Gentse lokale politie, gespecialiseerd in openbare orde en de krakersproblematiek. ,,Met die krakersgroep hadden we nooit problemen. Er waren nooit klachten over overlast. Alles bleef er steeds rustig, al dan niet bewust'', reageert hij. ,,Een moord in het Gentse krakersmilieu, dát had ik niet verwacht. Sommigen gaan zich weliswaar te buiten aan drank en drugs maar het is al bij al nog niet zo erg gesteld met de normen en moraal dat er een dode moest vallen''. Gent telt diverse kraakpanden maar de bewoners zijn van diverse pluimage. ,,Sommigen kraken puur om de leegstand aan te klagen, anderen zijn anarchisten, er zitten ook wel eens illegalen tussen of mensen die niet meer op de reguliere markt terecht kunnen. Er zitten ook figuren tussen die zich doelbewust wegstoppen in een leegstand pand en enkel 's avonds buiten komen. Wat zich daarbinnen afspeelt, is ook voor ons vaak een vraagteken. Zolang er geen wet is die ons het recht geeft om in leegstaande huizen binnen te gaan, kunnen we daar niets tegen beginnen''.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S