Fraudeurs stelen 850 miljoen euro uit Europees budget


Fraudeurs hebben in één jaar ruim 850 miljoen euro gestolen van de Europese Unie (EU), of een klein procent van het totale EU-budget. ,,Het blijft een onaanvaardbaar hoog cijfer'', vindt Bart Staes (Groen!), lid van de anti-fraudecommissie van het Europees Parlement. ,,Maar de strijd tegen de fraude wordt opgevoerd en verloopt al veel efficiënter.''

De Britse krant The Times , niet meteen Europa's grootste fan, citeerde gisteren gretig uit het gloednieuwe rapport van Olaf , de antifraude-instelling van de Unie, voor de periode juli 2002-juni 2003.

Bij het afsluiten van het rapport had Olaf 3.440 fraudedossiers openstaan, een stijging van 18 procent in vergelijking met het jaar voordien. Het aantal nieuwe gevallen steeg met 4 procent, van 539 naar 563.

Het is maar hoe je de cijfers bekijkt, vindt Bart Staes. ,,Al jaren is de fraude goed voor zowat 1 procent van de EU-begroting. Dat het aantal dossiers nu stijgt, illustreert veeleer dat je pas iets vindt wanneer je echt zoekt. Sinds drie jaar maakt Olaf tenminste degelijk en onafhankelijk werk van de opsporing en de vervolging van fraude.''

,,Bovendien wordt een deel van het verduisterde geld ook gerecupereerd. Bij de heropbouw van Kosovo had een Duitser bijvoorbeeld 3,1 miljoen gestolen. Door snel op te treden kon Olaf dat bedrag zo goed als volledig recupereren en de man voor de rechter brengen.''

De landbouwsector en de ,,structurele fondsen'' (bedoeld voor de ontwikkeling van achtergebleven regio's) waren elk goed voor een kleine helft van het totale fraudebedrag. De overige dossiers hebben te maken met hulp buiten de Unie, of fraude met sigaretten, alcohol en btw-ontduiking.


België tweede
In het aantal nieuwe fraude-onderzoeken per land staat België op een opvallende tweede plaats met 83 gevallen, na Italië (89) en voor Duitsland (79).

,,Ook dat moet je relativeren'', zegt Staes, ,,als je weet dat een kwart van die nieuwe dossiers al komt vanuit de Europese Commissie.'' Als bijvoorbeeld een Europese ambtenaar in Brussel iets mispeutert, komt dat automatisch voor rekening van België.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S