Cd's op internet beveiligd met ,,persoonlijk'' watermerk


De muziekindustrie heeft een nieuw wapen in de strijd tegen het illegaal kopiëren via internet. Free Record Shop zet de volledige cd van de Belgische groep Soulbob op het net, muziekpiraten kunnen hem legaal en tegen een prijsje downloaden. Niks nieuws tot dusver. Maar wie hem nadien zelf illegaal verspreidt, hangt. Daarvoor zorgt een onhoorbaar persoonlijk watermerk, verweven in de muziek, dat onlosmakelijk aan het bestand blijft verbonden.

Het systeem van Fruitytech, een bedrijf uit Brecht, gaat behoorlijk ver. Stel: je loopt een disco binnen. Je belt met je gsm naar het bedrijf en je laat minstens vijf seconden muziek horen. Even later krijg je een sms terug met de naam van de downloader. Het watermerk zit elke vijf seconden in de muziek opgeslagen. Wie de muziek op het internet aankocht met zijn creditcard, gaf meteen ook zijn anonimiteit op.

Maar de technologie -- die in de VS verschillende varianten heeft -- is zinloos zolang de overheid niet echt gaat bestraffen. ,,Op het internet is momenteel de grootste diefstal uit de geschiedenis aan de gang. Maar voor justitie is het geen prioriteit, terwijl de technologie er nota bene is'', zucht Marcel Heymans van Ifpi, de overkoepelende vereniging van platenfirma's.

,,De pakkans moet groter worden. Als mensen illegaal blijven kopiëren, hebben we binnenkort gewoon geen artiesten meer over'', zegt Kris Wauters van Clouseau.


Kazaa hak gezet
,,Het stelen van muziek heeft de hele markt in vier jaar tijd omgegooid. De verkoopt van cd's is met veertig procent gedaald'', zegt Serge Couvreur, directeur van Free Record Shop. ,,Het bestedingspatroon van de jongeren is daarmee ook helemaal veranderd: gsm, dvd's, games en fuiven slokken al hun geld op'',

Het watermerk-systeem is intussen uitgetest met een single van Idool 2003 Peter Evrard en enkele promo-cd's van grote maatschappijen EMI en BMG. Een zestienjarig meisje dat de Evrard-single had gekocht via de website van de platenfirma, werd in augustus betrapt omdat ze het nummer had aangeboden via de muziekruildienst Kazaa.

Op termijn kunnen alle cd's een watermerk krijgen. In de winkel wordt je muziek gepersonaliseerd. Die nummers kunnen dan niet meer anoniem worden verdeeld via Kazaa en consorten.

Het prijskaartje? De klassieke cd See you on the moon van Soulbob in de winkel kost 19 euro. Download je hem van de website van Free Record Shop, dan kost de full-cd je 10 euro. Per liedje betaal je 1,75 euro en -- zoals op de groentemarkt -- 3 songs voor vijf euro.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees