Italiaanse superster heeft woelig privé-jaar achter de rug

Gelouterde Eros koning van Vorst


Eros Ramazzotti speelt morgen en overmorgen voor een uitverkocht Vorst-Nationaal. De Italiaanse zanger is 40 geworden en heeft een woelig jaar achter de rug, met onder andere een echtscheiding. Tweemaal Vorst vullen en in maart nog eens moeten terugkomen: het is niet iedereen gegeven. Zijn vorige shows in België lokten vooral vrouwen, van 7 tot 77. Het zal nu niet anders zijn.

Je hebt natuurlijk nog Laura Pausini en Zucchero, maar Eros Ramazzotti is wellicht de laatste Italiaanse wereldster die iedereen kent. Ooit was het anders.

Elke zomer kwam er wel een nieuw strandhitje uit Italië, terwijl Domenico Modugno (Volare ), lang geleden, en later pakweg Umberto Tozzi (Ti amo ) van een onmetelijke populariteit genoten. Maar Ramazzotti is stilaan de enige echte blijver van de Italiaanse sterren.

De vorige concerten van deze tournee kregen overal lovende kritieken. Ramazzotti laat zich kleden door Dolce e Gabbana en verkoos een legerstijl: combat shoes en parabroek, die goed samengaan met het apocalyptische scènebeeld dat bestaat uit een verlaten straat. Op de tournee brengt hij zowel wereldhits als Se Bastassa une Canzona of Piu Bella Cosa als nummers uit zijn nieuwe cd 9 , die begin juni uitkwam.

Het is zijn negende studio-cd, vandaar de naam. Ramazzotti is er rijper op geworden. De dood van zijn moeder, zijn echtscheiding van het Zwitserse fotomodel Michelle Hunziker (27) en het gevecht om het hoederecht over dochtertje Aurora (7) hebben daar ongetwijfeld een rol in gespeeld. Veel van zijn nieuwe liedjes gaan trouwens over die persoonlijke zaken. Canzona per lei bijvoorbeeld vertelt over een gescheiden vader die zijn dochtertje mist. ,,Sinds de geboorte van Aurora weet ik wat verantwoordelijkheid is'', zegt de zanger.


Geen tweede keer trouwen
Een tweede keer trouwen wil hij niet: ,,Ik geloof niet meer in het huwelijk. In het Italiaans zegt een spreekwoord: het huwelijk is het graf van de liefde. Misschien klopt dat wel.''

Boze tongen hebben altijd beweerd dat Ramazzotti van Hunziker af wou omdat hij haar groeiend succes als televisievedette almaar minder kon verkroppen.

Eros is iets meer dan veertig jaar geleden in Rome geboren als zoon van een huisschilder. In zijn jonge jaren speelde hij drums, pas later stapte hij over op gitaar.

Vanaf zijn zeventiende schreef hij zijn eigen liedjes. Tot zijn grote frustratie raakte hij niet door het toegangsexamen van het conservatorium. Hij ging dan maar boekhouding studeren, maar haakte na twee jaar af: de liefde voor muziek bleef knagen.

In 1982 had hij met Ad un amico zijn eerste bescheiden succesje in Italië en in 1985 met Una Storia Importante in Europa. De grote doorbraak, onder meer in België, kwam met In Ogni Senso uit 1990. In 1996 bracht Eros Dove c'é Musica uit, de eerste cd die hij helemaal zelf onder controle had.

Duetten met Joe Cocker, Tina Turner, maar ook met landgenoten als Andrea Bocelli en Luciano Pavarotti, maakten van hem de wereldster die hij nu is.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees