Belgisch vlees blijft ziek

BRUSSEL -
Ondanks alle controlemechanismen en voorzorgsmaatregelen blijft het Belgisch vlees in de ban van schandalen. De kippen die in de warenhuizen liggen, zijn belabberd van kwaliteit. En vorig jaar zijn 36 varkensbedrijven tijdelijk gesloten omdat in het vlees van slachtdieren te veel antibiotica werd gevonden.

Het waren onthutsende cijfers waar Test-Aankoop mee uitpakte. Vierentachtig procent van de kippen in de winkels is van slechte tot zeer slechte kwaliteit. Ruim de helft van de kippen bevat te veel ziektekiemen. In mensentaal: ze zijn bedorven. En zes op de tien vogels bevat sporen van de e-coli-bacterie. In mensentaal: er zitten sporen van uitwerpselen in.

De biologische kippen doen het beter. Maar de kippen uit Bresse, die ook een stuk duurder zijn dan de gewone braadkippen, scoren redelijk tot zwak.

In de varkenssector zijn de antibiotica de boosdoeners. Vorig jaar zijn op bevel van het ministerie van Landbouw 36 varkensfokkerijen tijdelijk gesloten. In het vlees van slachtdieren werden te veel resten van antibiotica of ontstekingsremmers aangetroffen. (FV/FVB)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S