Agenten Semira zetten aanval in op ministers

BRUSSEL -
Niet drie, maar vijf gewezen rijkswachters moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor de dood van Semira Adamu. Het gaat om de drie agenten die Semira in bedwang hielden, en om de twee officieren die de repatriëring van Semira hadden georganiseerd. De advocaten van de agenten willen op het Semira-proces in het najaar de discussie nog verder opentrekken en de verantwoordelijkheid van Tobback en Vande Lanotte aan de orde stellen.

Drie gewezen rijkswachters die Semira tijdens haar repatriëring in bedwang hielden, zijn beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen. Toen Semira zich verzette op het vliegtuig, mochten de agenten ,,wettelijk geweld'' gebruiken. Semira werd echter meer dan tien minuten met geweld in bedwang gehouden en dat was volgens rechter Bellemans veel te lang.

De correctionele rechtbank zal in het najaar oordelen of en zo ja, welke straf de drie daarvoor verdienen. Een effectieve veroordeling betekent voor de drie agenten ook onvermijdelijk het ontslag uit de federale politie.

De raadkamer stuurde gisteren ook twee officieren naar de correctionele rechtbank. Kapitein Marc V. en adjudant Karel W. waren in Zaventem verantwoordelijk voor de organisatie van de uitwijzingen. Bij de uitwijzing van Semira waren zij mee aan boord. Volgens de raadkamer hadden zij moeten ingrijpen toen het geweld tegen Semira te lang duurde.


Politici
De Liga voor de Mensenrechten was gisteren gedeeltelijk tevreden, omdat de officieren mee verantwoordelijk werden gesteld. De klacht van de Liga over het racistisch gedrag van de agenten werd echter verworpen.

Het meest tevreden was gisteren rijkswachter H., de man die de uitwijzing met de videocamera filmde. ,,Op de videofilm hoor je hoe rijkswachter H. twee, drie keer vraagt of Semira nog ademt. De raadkamer oordeelt dat hij daarom vrijuit gaat'', zegt meester Patrick Verlooy.

De advocaten van de vijf aangeklaagde agenten kondigen aan dat zij op het Semira-proces in het najaar de politici niet zullen sparen. ,,De Belgische staat is burgerlijk verantwoordelijk en moet de familie van Semira vergoeden voor de eventuele fouten gemaakt door de agenten'', vindt meester Rene Kumpen. Zijn collega Flamend: ,,Een groot aantal factoren in dit dossier werd bepaald op het politieke niveau in de Wetstraat, ver weg van die vijf rijkswachters op de luchthaven.''

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

IN HET NIEUWS