Paus moet passen voor Goede Week

BRUSSEL -
Paus Johannes Paulus II zal voor het eerst in bijna een kwarteeuw pausschap de paasrituelen deze week niet kunnen leiden. Een vooraanstaand schrijver met de beste contacten in het Vaticaan beweert dat de hoogste kardinalen aan de paus hebben gevraagd af te treden. Officieel wordt dat vanzelfsprekend niet bevestigd, zelfs tegengesproken.

De tv-camera's legden de aftakeling van de paus genadeloos vast op palmzondag. Met een van pijn vertrokken gelaat moest hij toekijken hoe twee kardinalen in zijn plaats de mis opdroegen.

Een paus die niet kan voorgaan in de paasweek, het hoogtepunt van het kerkelijk jaar, is als een voetbalster die op de bank zit tijdens het WK. Vittorio Messori, die de paus af en toe mocht interviewen, meldde maandag in de Corriere della Sera dat binnen de muren van het Vaticaan tot in de hoogste regionen het o-woord -- o van ontslag -- wordt gefluisterd. ,,Kan de kerk blijven leven in onzekerheid, zelfs met alle denkbare geloof in de Heilige Geest?''

Ook vroeger werd al gezegd dat de paus zou aftreden als zijn krachten verder afnamen. Twee jaar deden de bisschop van Mainz, Karl Lehmann, en oOnze eigen kardinaal Godfried Danneels en de bisschop van Mainz, Karl Lehmann, deden al uitspraken in die zin. Volgens Messori zijn het ditmaal niet de links-progressieve kerkvorsten die aandringen op het aftreden van de paus, in de hoop op een hervormingsgezinde opvolger, maar wel rechts-conservatieve kardinalen die aandringen op ontslag, omdat zij zien dat bij gebrek aan slagvaardigheid de paus schandalen zoals dat van de pedo-priesters in de Amerikaanse kerk niet onder controle krijgt. Ook pikken zij niet dat deze paus herhaaldelijk vergeving vroeg voor wandaden van de kerk uit het verleden.


Geest takelt níet af
Dat de paus zwaar ziek is, wordt niet langer ontkend, maar wél dat ook de geest van de paus aftakelt. ,,Je leidt de Kerk nog altijd met je verstand, niet met een reumatisch been'', merkte een (anonieme) aartsbisschop op. ,,Er bestaan helemaal geen samenzweerders die hem willen aanmanen tot aftreden'', ontkende kardinaal Giovanni Chelli het bericht van Vittorio Messori.

Dezelfde Messori schreef twee jaar geleden dat, áls de paus zou aftreden, hij zich zou terugtrekken in een afgelegen Pools klooster. Kwestie van zijn opvolger nooit voor de voeten te lopen. Andere insiders, met evenveel toegang tot hooggeplaatste bronnen in het Vaticaan, beweren evenwel dat de paus dit idee inmiddels heeft afgezworen. Zelfs al dwingen zijn kwalen hem tot een leven in een rolstoel, dan nog wil hij aanblijven. Omdat hij oprecht gelooft, en troost put uit het geloof dat zijn lijden een afspiegeling is van dat van Christus. Paus Johannes Paulus II wil sterven als een martelaar, in het harnas van zijn geloof.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S