Interimkantoor levert kinderopvang aan huis


Vlaams minister van Tewerkstelling Renaat Landuyt (SP.A) hervormt de kinderopvang in Vlaanderen. Hij laat voortaan toe dat interimkantoren en speciale kinderopvangbedrijfjes instaan voor kinderopvang aan huis. ,,Het systeem is vlotter, terwijl ik erover zal waken dat het niet duurder zal zijn voor de ouders'', motiveert hij zijn plan, dat voorgesteld werd op de tewerkstellingsconferentie.

In Vlaanderen is er een groot tekort aan buitenschoolse kinderopvang. Veel gezinnen met werkende ouders zitten dagelijks in de problemen. Het betekent zelfs een rem op de loopbaan van veel werkende vrouwen, die zich moeten vrijmaken om veel thuis te zijn. De minister wil dat probleem laten oplossen door de particuliere sector, omdat een aanzienlijke uitbreiding van de gemeentelijke diensten onbetaalbaar is voor de Vlaamse overheid.

,,Particulieren kunnen terecht bij interimkantoren en bedrijven die gespecialiseerd zijn in kinderopvang. Die kunnen mensen aan huis sturen om voor de kinderen te zorgen van een of meerdere gezinnen. Het is een soepel systeem dat niet duurder zal zijn dan de gemeentelijke opvang. Ouders kunnen ook betalen via dienstenchecks, kinderopvangers zullen kunnen genieten van een loonlastenverlaging'', licht hij toe hoe de prijzen onder controle zullen blijven.

De socialist wil dat elke kinderopvanger eerst gescreend wordt door Kind en Gezin. ,,Het systeem kan zorgen voor duizenden extra jobs, want er is een schrijnend tekort aan kinderopvang. Wie als werknemer voor een gespecialiseerd bedrijfje gaat werken, zal niet langer in een onzeker statuut van gesubsidieerde contractueel werken, zoals bij de gemeente.''

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S