Trein wordt volgend jaar duurder


Vanaf 1 februari wordt een treinkaartje 3,16 procent duurder. Dat heeft de raad van bestuur van de NMBS gisteren beslist. De verhoging zal nodig zijn, want de spoorwegmaatschappij maakt -- nog -- meer verlies dan voorzien. De eerste helft van dit jaar boekte de NMBS bijna 150 miljoen euro verlies, dertig miljoen meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Binnenlands telt de NMBS meer reizigers: 78 miljoen, een stijging met 2,4 procent. Maar het internationaal spoorverkeer doet het slecht: een daling met 2,5 procent tot 6,9 miljoen reizigers.

De Eurostar naar Londen is één van de hoofdredenen van dat slecht resultaat. De hogesnelheidstrein naar Londen heeft zwaar te lijden van de concurrentie van de goedkope luchtvaartmaatschappijen, type Ryanair. Maar ook de Thalys kan geen goede resultaten voorleggen. Zondag gaat in Engeland een nieuw stuk spoor open, waardoor de rit naar Londen en stuk sneller wordt. De NMBS hoopt dat de Eurostar daardoor beter zal presteren. De geruchten dat de spoorwegmaatschappij afwil van haar participatie in Eurostar blijven ondertussen aanzwellen.


Beter op tijd
De spoorwegmaatschappij kon gisteren ook goed nieuws voorleggen: de treinen rijden almaar stipter en de tevredenheid bij de reizigers is een stuk toegenomen.

De raad van bestuur boog zich gisteren ook over het ABX-dossier. Tegen nieuwjaar worden alle rendabele onderdelen van het pakjesbedrijf ondergebracht in een nieuwe holdingmaatschappij die midden volgend jaar winstgevend wordt.

De Franse activiteiten van de groep zijn zwaar verlieslatend en blijven dus bij de NMBS. Die gaat een drastische herstructurering doorvoeren. (BM)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S