We behoren tot best beschermde werknemers ter wereld

Belg afdanken is niet makkelijk


Belgische werknemers behoren tot de meest beschermde ter wereld. Dat is de conclusie van een groot internationaal onderzoek naar ontslagprocedures in het bedrijfsleven. Het consultancy-bureau Right Management Consultants ondervroeg wereldwijd 1.500 bedrijfsleiders in 32 landen. Uit de enquête blijkt dat ons land aan de top staat als het gaat om wettelijke bescherming van het personeel.

Wie in de Verenigde Staten, Canada, Azië of Australië werkt, is meestal overgeleverd aan de willekeur van het bedrijf. De werknemer in die landen is nauwelijks beschermd door de overheid. Amper 2 tot 9 procent van de werkgevers daar zegt rekening te moeten houden met wettelijke regelingen als hij mensen ontslaat.

Het personeel in Europa staat er volgens de studie veel beter voor. Zowel in Frankrijk, Duitsland als België kijken werkgevers aan tegen een reeks wettelijke bepalingen die ze moeten naleven bij ontslagen. De overheid legt niet alleen regels op inzake opzegtermijnen en vergoedingen, maar verplicht ook de werkgevers om ontslagen te melden aan de vakbonden.


Gouden handdruk
Uit de enquête onder de bedrijfsleiders blijkt dat ontslagen personeelsleden in Frankrijk de vetste ontslagvergoedingen vangen. Een Belgische ex-werknemer krijgt minder dan zijn Franse collega, maar daar staat tegenover dat de gouden handdruk in België veel meer dan in andere landen een evidentie is. Vooral de bankwereld biedt de beste sociale diensten aan voor zijn ontslagen medewerkers. Ook de fabrieksnijverheid en de gezondheidssector scoren goed.

Het onderzoek leert overigens dat de enorme vertrekpremies die aan topkaders worden toegekend eerder een uitzondering zijn. (PAW)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees