Gerecht opent onderzoek tegen Think Media

ANTWERPEN -
Het Antwerpse parket heeft een dossier geopend tegen de mediagroep Think Media. Deze groep van zakenman Maurice De Velder is mede-eigenaar van de commerciële radio 4FM en van weekbladen zoals P-magazine en Che. Het opsporingsonderzoek naar valsheid in geschrifte, oplichting en beursmanipulatie is een uitloper van het financiële onderzoek tegen Frank Verstraeten. De Zillion-baas overweegt trouwens zelf klacht in te dienen tegen Maurice De Velder.

De Antwerpse onderzoeksrechter Bernard Van Camp zal de raadkamer vandaag meedelen dat het financieel onderzoek tegen Verstraeten vrijwel is afgerond. Dat onderzoek van de federale recherche bracht de zwarte inkomsten van Zillion-baas aan het licht. Hij zou ongeveer 40 miljoen frank hebben witgewassen met investeringen in Think Media. De onderzoeksrechter liet begin dit jaar beslag leggen op 10.000 aandelen Think Media die Verstraeten in zijn bezit had.

Sterke man Maurice De Velder van Think Media beweerde geen weet te hebben van de investeringen van Verstraeten. Die stelling wordt nu tegengesproken door medewerkers van onder meer Business Panel en De Vrije Pers, allebei dochterondernemingen van Think Media. De medewerkers zouden het uitschrijven van valse facturen hebben bekend.

Bijvoorbeeld het affichagebedrijf Business Panel zou zijn facturatie aan de Zillion met ruim 15 procent valse facturen hebben opgedreven. Verstraeten zou die facturen betaald hebben, maar kreeg de 15 procent naderhand terugbetaald onder de vorm van aandelen in Think Media.

Het Antwerpse parket heeft deze aanwijzingen ondergebracht in een nieuw dossier ,,valsheid in geschrifte.''

Substituut Jan Poels van het Antwerpse parket: ,,Er is een apart dossier Think Media opgestart. Dat opsporingsonderzoek zit nog maar in zijn beginfase. Voorlopig is nog niemand in verdenking gesteld.''

Het Antwerpse parket beslist binnenkort of men het onderzoek zelf zal voeren, dan wel de zaak zal doorschuiven naar Brussel. Think Media heeft zijn maatschappelijke zetel in Zaventem.


Koersmanipulatie
Het Zillion-dossier bevat ook aanwijzingen dat de koers van het beursgenoteerde Think Media zou zijn gemanipuleerd. Zowel Verstraeten, maar ook de ontslagen hoofdredacteur van P-magazine Alain Grootaers zouden daarvan het slachtoffer zijn geworden.

Alain Grootaers heeft niet gewacht op het Antwerpse parket. Hij diende vorige week zelf klacht in wegens oplichting en beursmanipulatie tegen Maurice De Velder.

Frank Verstraeten overweegt hetzelfde te doen. Advocaat Frank Van Leemput: ,,Mijn cliënt Verstraeten onderzoekt de kansen van een klacht tegen zijn gewezen zakenpartner Maurice De Velder. Begin volgende week nemen wij een beslissing.''

De mediagroep Think Media is zeer gevoelig aan gerechtelijke informatie, omdat het om een beursgenoteerd bedrijf gaat. Het aandeel was twee jaar geleden nog het best presterende aandeel op Euronext. Het haalde toen een topkoers van 175 euro. Sinds de Zillion-perikelen is de koers gekelderd tot 27 euro.

De beursautoriteiten van Euronext hebben het Antwerpse gerecht de jongste maanden meermaals van informatie voorzien over de handel in Think Media. Die info toonde onder meer aan dat Frank Verstraeten net voor de toekenning van de 4FM-licentie minstens 1.000 aandelen Think Media kocht. De aankoop leidde tot een apart gerechtelijke onderzoek naar beurshandel met voorkennis.

Bij Think Media stond men gisteren versteld van de mededeling van het Antwerpse parket.

,,Ik heb op geen enkele manier weet van een dossier Think Media bij het Antwerpse parket. Ik ben ondervraagd in het onderzoek naar Frank Verstraeten. Maar van valse facturen of andere uitlopers in de richting van Think Media weet ik helemaal niets'', zei Maurice De Velder gisteravond.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S