Wetenschappers slagen erin gezond met lekker te verzoenen

BRUSSEL -
Etenswaren zonder zout en suiker: ze mogen dan gezonder zijn, ze zijn daarom nog niet lekker. Amerikaanse wetenschapslui maken zich sterk dat ze magische maar gezonde smaakmakers op het spoor zijn om onze papillen te verwennen. Ierland pakt het dan weer anders aan: daar is een vettaks in de maak.

Hemels pompelmoessap zonder dat je er suiker door hebt geroerd, heerlijke chipschijfjes zonder ook maar een korreltje zout: het zit er aan te komen. Bio-wetenschappers zijn al een tijdje bezig met experimenten om ongezonde elementen uit het voedsel te halen en ze te vervangen door onschadelijke, maar lekkere ingrediënten. Ook dranken en geneesmiddelen ontsnappen niet aan de vernieuwingskuur.

Een bedrijf uit New Jersey heeft zelfs een patent verkregen voor een moleculair mengsel dat elk bitter smaakje in om het even welk proefsel doet verdwijnen. AMP heet het brouwsel dat, althans volgens de samenstellers, ,,enkel uit natuurlijke stoffen bestaat.'' Zo zou onder andere moedermelk nogal wat misleidende eigenschappen hebben wanneer het bijvoorbeeld aan koffie wordt toegevoegd.

Coca-Cola, Pepsi en Kraft hebben intussen belangstelling getoond voor de nieuwe smaak- en proeftechnologie.


Vet is boosdoener
Vet is een ander heet hangijzer voor de voedingsindustrie. Zwaarlijvigheid is immers aan het uitgroeien tot een wereldwijd gezondheidsprobleem. Ook op dat vlak zijn wetenschappers, in loondienst van de grote spelers in de voedingsmarkt, ijverig op zoek naar een manier om moleculen te manipuleren. Zodanig dat de verbruiker het gevoel zal hebben zich te goed te doen aan vettigheden terwijl hij in feite vetarme stoffen naar binnen krijgt.

Een utopie? De Ierse regering wil het in ieder geval sneller en radicaler aanpakken. Minister van Gezondheidszaken Micheal Martin speelt met het idee om een extra belasting te heffen op voedselproducten die ,,de gezondheid ernstige schade kunnen toebrengen''.

De vettaks, zoals tegenstanders het plan noemen, zou alle waren treffen die er mee voor zorgen dat de Ier te dik wordt. En ze blijken met niet weinigen te zijn. Volgens de voorzitter van de Ierse Hartstichting zeult zelfs 60 procent van zijn landgenoten te veel kilootjes rond. (LVDB)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S