Elke week sluiten twee bakkerijen


Het aantal warme bakkers en zelfstandige beenhouwers loopt alarmerend snel terug. Zo snel dat er vandaag in Vlaanderen meer apothekers zijn dan bakkers of slagers. Iedere dag sluiten in Vlaanderen twee warme bakkers de deuren. Oorzaken zijn de zware investeringen en het veranderde gedrag van de consument: we kopen ons brood almaar meer in de supermarkt.

Iedere week gaan er in Vlaanderen twee warme bakkers dicht. Soms worden ze overgenomen door een industriële bakkerij, de zogenaamde koude bakker. Soms blijft de buurtwinkel helemaal dicht.

Die trend is al een tijdje zichtbaar. In 2001 waren er 3.535 bakkers in Vlaanderen. Een jaar eerder waren dat er nog 3.654, in 1999 nog 3.839, in 1996 nog 4.156. Dertig jaar geleden waren er nog dubbel zoveel ambachtelijke bakkers als vandaag.

Bij de beenhouwers klinkt hetzelfde verhaal. Vandaag zijn er nog 3.800 zelfstandige slagerijen en de dalende trend loopt gelijk met die van de bakkers.

Talrijke factoren spelen een rol in die terugloop. Rosa Simoens, voorzitter van de Vlaamse Bakkersfederatie, wijst op de gestegen bemoeizucht van de overheid: ,,De reglementeringen voor milieu en hygiëne zijn terecht zeer streng. Maar de investeringen schrikken vooral oudere zelfstandigen af. En de jongeren staan niet echt te drummen om over te nemen. De kostprijs stijgt sneller dan de inkomsten. De verplichte prijs voor gereglementeerd brood is sedert 1995 slechts met 4 frank gestegen.''

Luc Ardies van Unizo ziet een bijkomende reden: ,,De consument wil liever al zijn aankopen doen onder één dak. Daarom verliezen bakkers en beenhouwers de jongste jaren snel marktaandeel ten voordele van de warenhuizen. In 1996 kochten wij nog 74 van de 100 broden bij een bakker. In 2001 nog 57.'' (PLR)

Lees blz. 8

Corrigeer

MEER NIEUWS