Geen sprake van wettige zelfverdediging, zegt parket

Man schiet sladief neer


Een 52-jarige bankbediende uit een villawijk in Poperinge vuurde zondagavond met een longrifle op een 23-jarige man die groenten uit zijn moestuin stal. De jonge dief, uit dezelfde gemeente, strompelde bloedend over een aanpalend wandelpad en zeeg daar neer. Hij ligt op sterven in het ziekenhuis. De schutter werd na de reconstructie gearresteerd, maar is gisteren door de onderzoeksrechter onder strikte voorwaarden vrijgelaten. Nochtans is er volgens de Ieperse procureur geen sprake van wettige zelfverdediging.

,,Fabien had al opgemerkt dat er de jongste dagen meerdere keren iemand in zijn tuin was binnengedrongen om groenten te stelen'', zegt een buur. ,,Zondagavond was het weer zo ver.'' Toen bankbediende Fabien Goussey (52) rond 23 uur de schim van de inbreker in zijn tuin opmerkte, ging hij naar buiten met een .22 longrifle en loste een schot. De indringer werd geraakt en strompelde weg, langs een aanpalend wandelpad. Daar zeeg hij zwaar bloedend neer. De 23-jarige Stephane Hourdouille uit Poperinge werd levensgevaarlijk gewond op het voetpad gevonden. Hij werd onder begeleiding van een urgentiearts naar het ziekenhuis Jan Yperman in Ieper gebracht, waar hij nog altijd op intensieve ligt.

Onderzoeksrechter Vuylsteke van Ieper liet in de hermetisch afgesloten omgeving een wedersamenstelling uitvoeren. Daaruit bleek dat de inbreker wat soepgroenten aan het stelen was toen hij door de schutter opgemerkt werd. Volgens procureur Jean-Marie Coppens van het parket van Ieper is er geen sprake van wettige zelfverdediging, ook al beroept Fabien Goussey zich daarop. ,,Het zwaargewonde slachtoffer heeft de bewoner op geen enkel ogenblik bedreigd, noch persoonlijk aangevallen'', stelt procureur Coppens. ,,Er kan volgens de inlichtingen waarover ik beschik, geen sprake zijn van wettige zelfverdediging. Het parket vordert dan ook de aanhouding van de schutter voor het toebrengen van slagen.'' De onderzoeksrechter liet de man echter vrij onder strikte voorwaarden.

Corrigeer

MEER NIEUWS