Onze reporter test allereerste geurloze frituurolie van Vandemoortele

,,Inderdaad, die typische frietgeur is weg''


Gedaan met die dagenlange, ranzige frietgeur in huis. In samenwerking met de vakgroep voor levensmiddelentechnologie van de Gentse universiteit creëerde de Belgische oliënfabrikant Vandemoortele frituurolie die geen storende bakgeur meer afgeeft. Tenminste, dat beweert de fabrikant. Wij deden alvast de test en trokken naar het geurenlabo van projectbegeleider Dries Vancauwenberghe .

door Bram VAN HEMELRYCK

Vandemoortele kondigde gisteren op paginagrote affiches in dag- en weekbladen een revolutie in frietland aan. Door bepaalde aroma's aan hun frietolie toe te voegen, zouden hinderlijke geuren na het bakken van frieten verdwijnen. Uit een consumentenonderzoek dat de oliegigant anderhalf jaar geleden liet uitvoeren, bleek immers dat Belgen nog altijd dol zijn op frieten, maar zich storen aan de hardnekkige geur die soms dagenlang in kleren en gordijnen blijft hangen. ,,Helemaal geurloos wilden onze klanten hun frieten ook niet; dat zouden ze onnatuurlijk vinden'', vertelt Kathy Van Ranst, woordvoerster van de Belgische oliefabrikant.

Onderzoekers experimenteerden met tientallen aroma's op zoek naar de meest neutrale frietgeur. ,,Soms rook het in onze gangen naar bloemetjes, soms naar ranzig vet'', vertelt bio-ingenieur Dries Vancauwenberghe, die samen met An Witters het geurenonderzoek in de Gentse Universiteit begeleidde.


Aroma 5
,,Op een jaar tijd verbruikten we tijdens onze room-odeurtest minstens honderd kilo frieten. In twee identieke kamers werden 450 gram frieten onder exacte omstandigheden gebakken. Alleen het vet verschilde. Omdat er voor geur geen meetinstrument bestaat, vroegen we veertien medewerkers de geur in de ene en in de andere kamer te omschrijven'', zegt Vancauwenberghe.

De omschrijvingen varieerden van groenebonengeur tot lentebloesem maar over de samenstelling die nu in de rekken staat, waren de veertien neuzen het eens. ,,Als je een kamer na het bakken van frieten binnenkomt, ruik je dat met deze olie niet.''

We gooien zelf een flinke portie diepvriesfrieten in de nieuwe olie. Even later gaan we terug het labo binnen en, inderdaad, er hangt een zachte geur, maar niet die typische frietgeur. ,,Wij hebben hem gedefinieerd als aroma 5 , de geur die wij het meest neutraal vinden.'' Ook onze kleren en haar ruiken na een halfuurtje in het frituurlabo nog net hetzelfde als ervoor.


Prijzenslag
De fabrikant meldt dat de olie na tien tot twaalf bakbeurten ververst moet worden, net als met gewone frietolie. De prijs ging omhoog met ongeveer acht cent voor een bus van twee liter. ,,Maar ik betwijfel of onze klanten daar iets van zullen merken'', vertelt de marketingverantwoordelijke. ,,Onze adviesprijs is 4,82 euro, maar de prijzenslag tussen de grootwarenhuizen zorgt ervoor dat onze olie in vele rekken minder dan 3,50 euro kost.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees