Reusachtige bosbrand Zuid-Frankrijk waarschijnlijk aangestoken

Vakantie gaat in vlammen op


Vier doden, tientallen uitgebrande caravans, zestig verwoeste huizen en duizenden verknalde vakanties: dat is het resultaat van een vernietigende bosbrand die in twee dagen tijd het vakantieparadijs van de Franse Rivièra in een desolaat spooklandschap heeft veranderd. De branden zijn meer dan waarschijnlijk aangestoken.

Norbert Casier uit Pittem kan zijn hachelijke avontuur nog navertellen. Hij moest samen met zijn vrouw en vier kinderen halsoverkop op de vlucht toen een vuurzee camping Les Colombiers, waar het gezin een splinternieuwe caravan had staan, volledig vernielde. ,,Een paspoort en onze auto, dat is alles wat we nog hebben'', zegt hij. ,,Maar we leven tenminste nog.''

Andere toeristen hadden nog minder geluk. Een Brits echtpaar, een Nederlanse vrouw en een Pool raakten ingesloten door de vlammen en konden niet meer worden gered. In totaal moesten meer dan 6.500 inwoners en toeristen op de vlucht voor het vuur. De reisverzekeraars VAB, Touring, Europ Assistance en Omob hebben in totaal 20 Belgische gezinnen moeten helpen. Zestien kregen een nieuwe slaapplaats, vier moesten worden gerepatrieerd omdat hun hele hebben en houden in het vuur bleef.

Gisteren in de namiddag raakte de brandweer het vuur eindelijk meester. Meer dan 8.000 hectare bos werden vernietigd. De Franse president Jacques Chirac heeft verkondigd dat het gerecht meedogenloos zal zijn voor de brandstichters. Want dat het vuur is aangestoken, lijkt een uitgemaakte zaak. Maandag waren er liefst 28 brandhaarden. Brandweerlui hebben in de buurt molotovcocktails teruggevonden.

Lees pagina 3

Corrigeer

MEER NIEUWS