Tienduizenden flessen goedkoop brouwsel verkocht als klassewijn uit Hageland

Gesjoemel met Belgische topwijn


Tienduizenden flessen Belgische wijn uit het Hageland die de voorbije jaren verkochten werden, waren gevuld met goedkope Franse en Chileense brouwsels van enkele tientallen franken. De flessen werden niet alleen verkocht in chique Belgische restaurants, zoals de Comme Chez Soi in Brussel, maar ook aan ex-Sabena, dat ze in business class schonk.

A.J., een wijnbouwer uit Begijnendijk, heeft jarenlang spotgoedkope Franse en Chileense wijn verkocht als zelfgemaakte Belgische wijn. Volgens het Leuvense gerecht zou er de voorbije vijftien jaar met ongeveer 28.000 liter gefoefeld zijn.

De wijnbouwer verkocht zijn flessen zelf aan wijnliefhebbers, maar hij leverde tot voor enkele jaren ook aan een tussenpersoon die de wijn tegen hoge prijzen op de markt bracht onder de naam ,,Château Schoonhoven''. Ze stonden jarenlang op de kaart van enkele Belgische toprestaurants en werden ook geschonken in de business class van Sabena. De tussenpersoon, Guy-David Lambrechts, promootte zijn flessen door bekende sommeliers uit te nodigen voor de selectie van de beste druivencombinaties.

Enkele jaren geleden schakelde Lambrechts over op een andere leverancier voor zijn ,,Château Schoonhoven''. ,,Omdat de kwaliteit van de oorspronkelijke leverancier niet meer voldeed'', zegt hij. De flessen kregen sindsdien een nieuwe look en op de website van Lambrechts is elke verwijzing naar de oorspronkelijke leverancier A.J. geschrapt.

Het Leuvense gerecht vermoedt dat de zaken aanvankelijk zo goed liepen dat A.J. niet meer aan de vraag kon voldoen. Daarom zou hij overgeschakeld zijn naar de goedkope Franse en Chileense wijnen. Het bedrog kwam aan het licht na klachten uit de wijnsector. Het dossier kwam eerst in handen van de economische inspectie, die de bewijzen nadien doorspeelde naar het gerecht in Leuven.


Bekentenissen
De wijnbouwer, die volgens het Leuvense parket bekentenissen heeft afgelegd, zal voor de rechtbank moeten verschijnen voor de fraude. Maar in een reactie gisteren zei A.J. niets te weten over het bedrog. Hij beweerde ook dat hij zelf de samenwerking met Lambrechts heeft stop gezet omdat hij niet betaald werd.

Het Leuvense gerecht beschikt echter niet over bewijzen die aantonen dat Lambrechts op de hoogte was van de fraude. ,,Ik ben zelf bedrogen'', reageerde hij gisteren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S