Ordehandhavers kiezen voor vriendelijke aanpak tijdens top van Laken

Robocop blijft in de kast


De politiemensen die de komende dagen ingezet worden tijdens de Eurotop zullen hun gevechtsuitrusting aan de kant laten. De speciale Robocop-uitrustingen van de Brusselse politie, die aangekocht werden voor Euro 2000, blijven zo lang mogelijk in de combi's. Maar achter die ogenschijnlijk losse politie-aanpak gaat een strategisch plan schuil dat niets aan het toeval overlaat.

Ongeveer 3.000 politiemensen worden ingezet om de betogingen tegen de Europese top in goede banen te leiden. Ze zullen de zone rond het paleis van Laken hermetisch afsluiten van woensdagavond tot zondagmorgen. Al wie in die periode in de zone wil, moet een speciaal pasje kunnen voorleggen. Wie onverwacht de zone binnen moet, zal begeleid worden door leden van een zogenaamd ,,Hospitality''-peloton.

De scholen binnen de perimeter en langs het traject van de betogingen mogen open blijven. Maar sommige directies kiezen het zekere voor het onzekere en houden morgen en vrijdag de poorten toe. De examens worden er verschoven naar volgende week.

De bewoners en handelaars langs het traject van de betogingen hebben de raad gekregen hun auto in de garage te laten of elders te parkeren. De politie wil ook dat alle mogelijke projectielen, zoals vuilniszakken en bloempotten, weggehaald worden om betogers niet op verkeerde gedachten te brengen.


Slaapplaatsen
,,Ook wij zullen ons zo lang mogelijk buiten het gezichtsveld van de betogers opstellen'', zegt Christian De Coninck, woordvoerder van de Brusselse politie. ,,We willen zeker niet provoceren. Er zijn goede afspraken gemaakt met de interne ordedienst van de betogers. Als er problemen zijn, zal die proberen de gemoederen te kalmeren. Wij komen pas tussen als de situatie uit de hand loopt.''

De Brusselse politie zal trouwens 65 stewards inzetten om, zoals gebruikelijk bij voetbalwedstrijden, de betogers te begeleiden.

Volgens De Coninck verliepen de onderhandelingen met de betogers ,,in de beste verstandhouding''. De organisaties van de betoging vrijdag lieten gisteren wel kritische geluiden horen over de gesprekken met de Brusselse burgemeester. ,,Hij stelt zich erg ongastvrij op'', vindt Eric Goeman van Attac, een van de organisaties achter de betogingen. ,,We hebben gevraagd om verwarmde slaapplaatsen te voorzien voor de duizenden buitenlandse betogers die naar Brussel komen. Maar we werden van het kastje naar de muur gestuurd. We weten nu nog altijd niet hoe we al die mensen, die hier minstens een nacht zullen verblijven, te slapen moeten leggen. We zullen ze naar de stationruimtes moeten sturen. Maar dan krijgen we gegarandeerd problemen met de ordediensten.''

Volgens Binnenlandse Zaken is het niet de bedoeling de grenzen tijdens de Europese top hermetisch af te sluiten. Maar via internationale contacten houden de politiediensten wel nauwgezet in de gaten of er gewelddadige betogers vanuit het buitenland naar België afzakken.

De Belgische politiediensten voelen zich genoeg voorbereid om de betogingen onder controle te houden. Ze verwijzen daarvoor altijd naar Euro 2000. ,,Het zal hier niet uit de hand lopen, zoals in Göteborg of Genua'', verzekert De Coninck.

Toch lijkt de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans er niet echt gerust in. ,,Ik heb zeker niet om deze top gevraagd'', verzekerde hij de ongeruste Lakenaars onlangs op een buurtvergadering.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S