Kan een polsstok breken?

Ja, dat kan. Er zijn zelfs al springers verongelukt omdat ze door het breken van de stok niet op de mat terechtkwamen. Sommige springers dragen een helm om ernstige verwondingen te vermijden.
Er wordt wel een onderscheid tussen het breken in twee of in drie stukken. Als de stok in twee stukken breekt, heeft dat meestal te maken met de springer zelf. De atleet zet van te ver aan om te springen. Als de stok in drie stukken breekt, is dat meestal omdat er een barstje in de stok zit. Een polsstok bestaat altijd uit carbon en glasvezel. Maar het aantal lagen waaruit een polsstok is opgebouwd verschilt van springer tot springer. Hoe groter de verhouding tussen het gewicht van de springer en het aantal lagen, hoe verder je kunt weg gekatapulteerd worden. Het aantal lagen is ook afhankelijk van de kracht die de springer kan ontwikkelen om de stok de buigen. Je moet je over een steunpunt kunnen tillen. Zoals je je als je met krukken loopt ook telkens over een bepaald punt moet hijsen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.