Wetenschappers brengen geen uitsluitsel over versie Agnes

Ontstopper werkt sneller dan gedacht

Agnes Pandy heeft altijd beweerd dat het een week duurde voor de ontstopper de lichamen van de vermoorde gezinsleden tot ,,een soort van gekleurd water'' verwerkte. Het gerecht heeft de proef op de som genomen. De foto's, die gisteren in de assisenzaal geprojecteerd werden, toonden aan dat de verwerking van lichaamsdelen tot blubber veel sneller gebeurde dan Agnes verteld had. Bovendien leek het eindproduct van de oplossing veeleer op stroperige ruwe olie dan op gekleurd water.

door Yves BARBIEUX Brussel

Uit deze vaststelling besluiten dat Agnes Pandy niet helemaal de waarheid gezegd heeft over de feiten die zij zelf heeft bekend, is te hard van stapel lopen. Tal van wetenschappelijke experimenten hebben haar verhaal niet bevestigd, dat staat vast. Zo hebben de dna-analysten nergens in de drie huizen van Andras Pandy in Brussel sporen teruggevonden van enig misdrijf. Nochtans hebben die specialisten kosten noch moeite gespaard. Muurtegels, grondtegels, 19 borstels en kammen, 52 haartjes in mutsen van allerlei kleur, elk verdacht vlekje op deze T-shirt of gene slaapzak, het speeksel op de sluitingen en op de postzegels van enveloppes die uit Canada verstuurd werden, een nieuw aangebrachte bepleistering in de zogenaamde moord kelder, echt alles werd onder de elektronische microscoop gelegd. Het heeft allemaal niets opgebracht.

Maar het verhaal van Agnes van de oplossing van lichaamsdelen in een zuurhoudende ontstopper is geen fabel. Onderzoeksrechter Bruno Bulthé liet een legertje deskundigen aanrukken om de ontstopper in zijn versie van de jaren '80 te reconstrueren. Het hoofd, de handen en voeten en enkele ingewanden van een aan de wetenschap geschonken lichaam werden in de Cleanest ondergedompeld. Het resultaat van de proef oversteeg alle verwachtingen. Binnen de 24 uur waren de lichaamsdelen op enkele schedelbrokken en tanden na herleid tot een donkere blubber, ,,een siroopachtige vloeistof, sterk gelijkend op ruwe olie, waarop na een paar dagen een korst kwam die door roeren kon opgelost worden'', zo beschreven de deskundigen de proef.

In tegenstelling tot de vorige dagen had Andras Pandy gisteren op de aaneenschakeling van wetenschappelijke vaststellingen geen verhaal. Hij bleef zitten, dommelde af en toe in en bedankte de voorzitter wijselijk voor enig commentaar op wat gezegd werd.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie