Karl en Theo Albrecht van warenhuisimperium zijn rijkste Duitsers

Aldi-broers gunnen elkaar geen woord


Aldi, de warenhuisketen die bekend staat om zijn lage prijzen en sobere inkleding, maakte in minder dan vijftig jaar van zijn twee eigenaars de rijkste mannen van Duitsland. Maar een familiefeestje zullen Karl (82) en Theo (80) Albrecht er niet voor gehouden hebben. De twee broers splitsten hun imperium in tweeën en praten zelfs niet meer tegen elkaar.

Met driehonderd vijftig winkels in België is Aldi ook bij ons helemaal ,,thuis''. Manager-Magazin riep de eigenaars, Karl en Theo Albrecht, uit tot de twee rijkste Duitsers. Maar aan publiciteit hebben beiden een broertje dood.

Theo en Karl staan bovendien bekend als ,,uitermate krenterige types''. Dat hebben ze allicht van hun moeder. Die hield in Essen een kruidenierszaak open terwijl vader Albrecht van een stoflong recupereerde. Na de oorlog hielpen de broers in moeders kruidenierszaak en in 1946 begonnen ze een eigen winkel. Duitsland had eten nodig en het mocht niet veel kosten. Daaruit ontstond de warenhuisketen die in 1962 de naam Aldi aannam, van Albrecht-discount .

In de Aldi-winkels is soberheid troef. Klanten scheuren er zelf de verpakking open. Kassiers moeten ook laden en lossen, bedienden schrijven op de achterkant van oud papier en kaderleden kijken niet op als de feestdis beperkt blijft tot een spaghetti.


Golfterrein, maar geen Aldi-winkel
Karl Albrecht, chef van Aldi-Zuid met zetel in Mülheim, is de oudste van de twee. Hij woont in Donaueschingen, is getrouwd en heeft een zoon. Hij is de tweede rijkste Duitser. Zijn vermogen bedraagt ,,slechts'' 12,6 miljard euro.

Maar hij gaat er prat op dat zijn Zuid-groep de jongste jaren beter scoort dan het concurrerende Noord van broer Theo. Zuid is actief in Zuid-Duitsland, Groot-Brittannië, de VS en sinds kort ook in Australië.

Theo Albrecht heerst over Aldi-Noord, ook bekend als Aldimarkt, en terug te vinden in Noord-Duitsland, Nederland, Frankrijk en België. Theo staat in de welstandsparade op nummer 1, met een vermogen van 14,6 miljard euro.

Hij trok zich terug op het Noord-Friese eiland Föhr. Daar mocht hij wel een golfterrein aanleggen, maar... geen Aldi bouwen. Meneer Goedkoop moet nu om zijn eigen producten in te slaan de boot betalen.

Theo is getrouwd en heeft twee zonen. Maar Berthold noch Theo-junior hebben iets in de pap te brokken. Van een troonsopvolging is geen sprake.


Sjofele Mercedes
Oud-kaderlid Dieter Brandes is een van de weinigen die de broers portretteerde: ,,Hun aversie voor het publieke leven is berucht. Hun laatste toespraak dateert van 1953. Die terughoudendheid heeft te maken met hun manier van zakendoen: reclame of recepties slorpen geld op en dienen tot niets.''

,,Met het publiek praten ze nooit. Ze praten zelfs niet tegen elkaar sinds ze ruzie hadden over de prijzenpolitiek. Theo's teruggetrokkenheid heeft ook te maken met zijn kidnapping in 1971. De familie betaalde 3,6 miljoen euro losgeld, al probeerde ze de klus te klaren met amper 130.000 euro.''

Voor die zaak werden twee kruimeldieven veroordeeld. Ze dachten, naar het voorbeeld allicht van de Albrechts, goedkoop hogerop te klimmen. Maar toen ze Theo van zijn bedrijfsterrein zagen wegrijden in een niet zo nieuwe Mercedes, twijfelden ze aan zijn identiteit.

,,Hij zag er zo sjofel uit dat we hem om zijn naam vroegen'', zegden ze nadien. In Duitsland is het geen geheim dat veel Aldi-klanten met sjiekere wagens rondrijden dan de grote bazen van het warenhuis.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees