Miljarden extra voor toekomst pensioenen


De regering zet vandaag 429 miljoen euro (17 miljard frank) extra opzij om de toekomst van de pensioenen veilig te stellen. Volgens vice-premier Johan Vande Lanotte (SP.A) kan dat, want het overschot op de begroting ligt dubbel zo hoog als de jongste ramingen.

Door de tegenvallende economische groei had de regering haar ambities voor het begrotingsresultaat 2001 fors teruggeschroefd. Ten onrechte, zo blijkt nu. De regering had een overschot van zo'n 500 miljoen euro (0,2 procent) verwacht. Het is 958 miljoen euro (0,4 procent) geworden, bijna het dubbele.

,,Dit is alleen mogelijk geweest door de besparingen bij de federale overheid en de bijkomende begrotingscontrole een jaar geleden'', zegt minister van Begroting Johan Vande Lanotte. ,,Belangrijk is ook dat de gemeenschappen en gewesten het extra geld dat ze konden krijgen voor 2001, zowat 80 miljard frank, niet hebben gebruikt voor buitensporige uitgaven.''

Het overschot op de begroting kan gebruikt worden om de schuld af te bouwen. Vande Lanotte wil van de gelegenheid ook gebruik maken om extra geld opzij te zetten in het Zilverfonds, dat de toekomst van de pensioenen veilig moet stellen. Vande Lanotte stelt vandaag aan de ministerraad voor om 429 miljoen euro (17 miljard frank) extra door te schuiven naar het Zilverfonds. Dat fonds bevat dan al 1.040 miljoen euro (42 miljard frank). Daar moet de jaarlijkse inspanning van 620 miljoen euro nog bijkomen.

Minister Vande Lanotte wil wat ,,voorsprong'' behouden in de opbouw van het Zilverfonds. Een buffer kan nuttig zijn als het begrotingsresultaat een keer tegenvalt.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S