Brugge blijft met wrang gevoel achter

Axion Beach naar Oostende


Het nieuws over het Axion Beach Festival volgde elkaar de voorbije dagen wel heel snel op. Probeerde het personeel van organisatiebureau Variety dinsdagavond nog het Brugse stadsbestuur op andere gedachten te brengen, dan sloeg het Oostendse stadsbestuur woensdagavond definitief toe en haalde het rockfestival voor zes jaar naar de Wellingtonrenbaan. Het evenement vindt plaats op 6 en 7 juli. Meteen is Zeebrugge definitief een belangrijke kustactiviteit kwijt. En blijft alleen een wrange nasmaak achter.

In Oostende benadrukte schepen van Toerisme Hilde Veulemans (CD&V) gisteren dat het stadsbestuur nooit de bedoeling heeft gehad de Brugse collega's de duvel aan te doen.

,,Wij hebben niet onder de vleugels van Brugge geschoten. Het Axion Beach Festival in Zeebrugge was zeer wankel komen te staan. Zodra de onderhandelingen tussen Marc Klein, Toerisme Oostende en de Wellingtonrenbaan (eigenaar is Aimé Desimpel nvdr.) gestart zijn, hebben we het Brugse stadsbestuur ingelicht. Toerisme Oostende vindt het belangrijk het rockfestival naar hier te halen omdat het perfect past in ons profiel van een dynamische badstad met oog voor een jong publiek.''

Net als in Brugge krijgt de organisator ook in Oostende geen subsidie van het stadsbestuur. ,,Aan de uitbaters van de Hippodroom geven wij wel een schadeloosstelling van 12.500 euro (500.000 frank) omdat in dit weekend geen paardenwedrennen gehouden kunnen worden. Marc Klein betaalt nog eens datzelfde bedrag aan de Hippodroom, plus 0,25 cent (10 frank) per verkocht ticket'', zegt Veulemans. Oostende verwacht 50.000 bezoekers.


Soap
Marc Klein van het organisatiebureau Variety reageert opgelucht: ,,In het akkoord kunnen de drie partners zich vinden. Eindelijk is een eind gekomen aan deze soap. Brugge heeft bewezen dat het van nieuwe politieke cultuur geen kaas gegeten heeft. Iedereen die het dossier gevolgd heeft, weet dat wij onfair behandeld zijn. De Brugse jeugd is er de dupe van.'' Volgens Klein heeft de verhuizing naar Oostende geen gevolgen voor de groepen die hij wil contracteren. ,,Volgende week komen we met de eerste namen naar buiten.''

In Brugge blijft men met een wrang gevoel achter. Enerzijds is iets te zeggen voor het standpunt van het Brugse stadsbestuur: ,,De schuld ligt bij Blankenberge. Had onze buur ons geen concurrentie aangedaan door ook een zandsculptuurfestival te organiseren, dan had Axion Beach kunnen blijven, zij het dat Marc Klein wel zijn twee miljoen achterstal had moeten betalen'', zei schepen Decleer in de gemeenteraad.

Anderzijds ligt ook verantwoordelijkheid op de schouders van het Brugse stadsbestuur zelf: ,,Had schepen Decleer niet zo lang getalmd om met Inaxi Holland (Zandsculptuurfestival) en Variety (Axion Beach) nieuwe contracten af te sluiten, dan had Blankenberge nooit het lef gehad Brugge concurrentie aan te doen'', repliceerden raadsleden Jean-Marie De Plancke (VLD) en Jean-Marie Bogaert (NVA).

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees