Protestgedicht van Elvis Peeters aan dertig huisgevels

Europa hangt in de lucht

GENT -
,,Europa, minstens enkele mensen zullen zich moeten organiseren/om aan je lijden een einde te maken./Europa, ik ben één van hen.'' De Europese top van 19 oktober mag dan nog drie weken van ons verwijderd liggen, op straat begin je er meer en meer van te merken. Zo hangt het gedicht Europa van Elvis Peeters sinds dit weekend aan zowat dertig Gentse huisgevels, verspreid over vier straten en wijken.

,,Ik vond dat we toch iets moesten doen om 19 oktober al op voorhand wat aan te kondigen, om mensen aan te zetten tot nadenken en om hen op te roepen mee te doen aan het Manifeest , de betoging van de anti-globalistische beweging.'' Geert Abts uit de Sparrestraat las het gedicht van Elvis Peeters en kreeg het idee om dat in verschillende wijken aan de huizen te hangen.

Een idee dat vlot navolging kreeg. ,,Zonder echt een oproep te doen, gewoon door er tegen mensen over te spreken, groeide ook in andere plaatsen van de stad de interesse om mee te doen.''


Neus
Zo hangen er fragmenten van het gedicht aan bijna dertig huisgevels. ,,In de Sparrestraat, waar ik woon, hangt het volledige gedicht over verschillende gevels in de straat verspreid'', zegt Abts. ,,Maar ook in de Tarbotstraat en Karperstraat op de Heirnis, de Toekomststraat en de Beeldhouwersstraat en in de Justus Lipsiusstraat in de Tolhuis-wijk hangen er fragmenten.''

Of poëzie het juiste middel is om mensen op de been te brengen? ,,Het is een middel, naast allicht vele andere'', zegt Abts.

,,In een buurt als de onze, waar de mensen bijna met de neus op elkaar leven, valt in ieder geval niet naast zo'n plakkaten te kijken'', zegt Karen uit de Sparrestraat. ,,Toen we ze aan het ophangen waren, kwamen de mensen dan ook onmiddellijk vragen wat onze bedoeling was.'' (TOD)

Corrigeer

MEER NIEUWS