Burgemeester van Diksmuide overleden

DIKSMUIDE -
Lieve Van Damme (60), burgemeester van Diksmuide, is zaterdag ten gevolge van kanker overleden in haar woning. Zij was burgemeester van de stad sinds 25 januari 2001. Tijdens haar ziekte liet ze zich vervangen door Eric De Keyser als dienstdoend burgemeester.

Lieve Van Damme zette haar eerste politieke stappen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1976. Ze werd als raadslid verkozen voor de Volksunie (VU). Een jaar later werd ze schepen in opvolging van Joseph Hoste in een coalitie CVP-VU met Hendrik Laridon als burgemeester. Hendrik Laridon zette haar onder druk om een huisvuilverbrandingsoven te bouwen op het bedrijventerrein langs de Woumenweg. Maar dat was zonder Lieve Van Damme gerekend. Zij ging in tegen de wil van de burgemeester en verhinderde de bouw van de verbrandingsoven. Als straf voor haar ongehoorzaamheid ontnam Hendrik Laridon haar bevoegdheden. Zij was een groene schepen avant la lettre. Pas in 2000 maakte ze haar politieke comeback voor de kartellijst Pro.

Lieve Van Damme is de eerste vrouwelijke burgemeester geweest van Diksmuide. Ze behaalde tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen een grote persoonlijke score met 2.151 naamstemmen. Ze vormde een coalitie met de VLD en duwde zo de CD&V na zeventig jaar in de oppositie. Lieve Van Damme was gehuwd met Gaby Laridon en was de moeder van Katrien, Mieke, Inge en Bert. De uitvaartmis vindt plaats in de Sint-Niklaaskerk van Diksmuide op vrijdag 06 februari om 10.30 uur. (KRV)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees