Woedende VLD Plusoppositie verlaat raadzaal na verhitte discussie rond sanering site Denys

Zulte stuurt motie naar minister Dua

ZULTE -
,,Ik heb niet gelobbyd bij minister Vera Dua, ik gaf mijn uitzichtloze zaak enkel in handen van professionele saneerders. Dit zeg ik naar eer en geweten. U wil mij gewoon beschadigen en mij treffen in een dossier dat als een steen op mijn maag ligt'', zei André Denys tot de meerderheid. Die legt een motie voor aan Vera Dua om de gunst aan welbepaalde verontreinigers , een overheidssubsidie dus, open te trekken naar elke burger, bedrijf of openbaar bestuur. Na een hard dovemansgesprek verliet de oppositie de raadzaal.

Vorige week raakte bekend dat de met solventen vervuilde ondergrond aan het ex-bedrijfspand van de bvba Gebroeders Denys, eigendom van André Denys (VLD Plus), wordt gesaneerd met overheidssteun. Het totale werk kan tot 625.000 euro of 25 miljoen frank kosten.

De CD&V-meerderheid is danig geschrokken van dit nieuws: een andere Zultse burger moet een stookolievervuiling volledig zelf bekostigen. ,,Wat met het gelijkheidsbeginsel?'' vroeg schepen Eric Vermeersch, die onder meer ook peilde naar de financiële gevolgen voor de huidige doortochtwerken. Denys had geen moeite met de vragen, wel met de persoon. En hij zei dat in niet mis te verstane woorden: ,,Normaal is dit niet de opdracht van een schepen van Onderwijs. De toon van uw reactie eerder deze week shockeerde mij al. U trapt naar mij om mij te kwetsen. Nooit reageerde ik zo in mijn politieke loopbaan. Ik help iedereen. Zo deed ik mijn uiterste best voor de zaak van uw schoonzoon. Nu dit. Mijn vrouw wil weg uit Zulte als u ooit burgemeester wordt.''


Gelijkheid
Denys betaalde tot nu toe bijna 75.000 euro of drie miljoen frank aan kosten plus de wateraansluiting van drie buren. De voorliggende grond, die de gemeente prefinanciert, zit volgens hem ook in het saneringsdossier. ,,Mijn eigendom is 250.000 euro of tien miljoen frank waard. Meer dan dat bedrag kan ik niet saneren. Niemand investeert zoveel als ik. Is dat gelijkheid? Wil u mijn zaak doen mislukken? Dat ik een subsidie krijg, is de verdienste van het studiebureau. Hun mooie plan werd als één van de elf proefprojecten geselecteerd door minister Dua. Ik gelobbyd? Voor de Anglo Belge heb ik verdorie gelobbyd, niet voor mezelf.''


Peirs
Burgemeester Georges Peirs zei: ,,Stel u in de plaats van die andere Zultenaar. Wat moet die ervan denken? Hij zit totaal aan de grond.'' Waarop Herman De Vos opmerkte dat Denys een volkomen wettelijk dossier opbouwde. ,,Op basis van een wet die niet voor iedereen gelijk is'', aldus Peirs.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees