Twintigtal marktkramers geeft er de brui aan in Mechelen

Lot zaterdagmarkt blijft onzeker

MECHELEN -
Schepen van Lokale Economie Ludwig Neefs wil in de eerste helft van maart een beslissing over de locatie van de zaterdagmarkt in 2003. Dat wordt niet eenvoudig, want het voorstel dat de markthandelaarsbond heeft ingediend, stuit op fundamentele bezwaren van de politie. Inmiddels heeft al een twintigtal marktkramers er de brui aan gegeven.

In 2003 zijn zowel de Grote Markt als de Veemarkt ontoegankelijk door de werken aan de twee ondergrondse parkings. Daardoor verliest de Mechelse zaterdagmarkt drievierde van haar normale standoppervlakte.

Om dat probleem te overbruggen, zoeken stadsbestuur en marktkramers al maanden naar een alternatieve locatie. Een deel van de handelaars is nu al uitgeweken naar de Wollemarkt. Schepen van Lokale Economie Ludwig Neefs stelde aanvankelijk voor om de markt te verhuizen naar de Zandpoortvest of de parking van Cinecity, maar dat idee stuitte op hevig verzet van de markthandelaarsbond. Die wil de markt absoluut niet zien verdwijnen uit het stadscentrum.

Het schepencollege vroeg Markta daarop zelf een alternatief voorstel te formuleren. Dat is inmiddels gebeurd. De marktkramers vragen een verlegging van de markt naar de Muntstraat, de Leermarkt, de Wollemarkt, de Hoogstraat en de Bruul. Tegen de locatie in de Bruul was eerder al verzet gerezen van de plaatselijke winkeliers, die een marktkraam voor hun etalage niet zien zitten.


Onzekerheid
Het plan om de Hoogstraat in te palmen, stuit nu ook op verzet van de politie. Die vreest dat de veiligheid van de marktgangers op het kruispunt met de Adegemstraat en de Onze-Lieve-Vrouwestraat niet kan gegarandeerd worden.

Zelfs als de andere voorgestelde locaties het advies van politie, brandweer en De Lijn doorstaan, komt de markt enkele honderden meters standplaats tekort.

,,We zullen alles in het werk stellen om de zaterdagmarkt volledig in de binnenstad te houden'', zegt schepen Ludwig Neefs. ,,De volgende dagen gaan we met de marktkramers rond de tafel zitten om te zien wat mogelijk is en samen naar alternatieve oplossingen te zoeken. In de eerste helft van maart moet in elk geval een definitieve beslissing genomen worden.'' Inmiddels heeft reeds een twintigtal marktkramers de Mechelse zaterdagmarkt verlaten, uit onvrede met de aanslepende onzekerheid of omwille van een dalende verkoop.

,,Vooral voor handelaars in voedingsartikelen kan een verplaatsing van hun vaste stek naar een andere locatie ongunstige gevolgen'', zegt Carla Peeters van de dienst Markten. ,,Maar deze situatie is slechts tijdelijk. Na de voltooiing van de werken zullen de meeste marktkramers ongetwijfeld terugkeren.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees