Beklijvende teksten van Monika Van Paemel bij expo in Antwerps Vredescentrum

,,Oorlog! Geen kinderspel?''


,,Over de hele wereld zijn er zo'n 300.000 kindsoldaten'', schat Yves Willemot van Unicef, ,,in februari 2001 zijn we erin geslaagd om 3.551 van die kinderen te demobiliseren. Om die operatie te doen slagen, is ook Belgisch geld aangewend. Met de expo Oorlog! Geen kinderspel? proberen we, samen met het Vredescentrum de kinderen te wijzen op wat andere kinderen meemaken.'' De teksten bij de foto's zijn gemaakt door Monika Van Pamel, de verzamelde bijschriften zullen tegen de lente in boekvorm gegoten worden.

Het kind, met de alwetende ogen , opent de tentoonstelling. ,,In een witte wollen deken gewikkeld, ben ik het kind van alle kinderen'', staat er bij geschreven. Boven en onder staat kind in tientallen talen neergepend.

,,Daar draait het om'', vertelt Monika Van Paemel, ,,kinderen, alle kinderen. Van overal ter wereld, van gelijk welke moeder. Het zijn allemaal kinderen met rechten. En oorlog is er daar geen van. Ik heb een tijd getwijfeld of ik deze opdracht zou aanvaarden, want iedereen wordt tegenwoordig overladen met gruwelijke beelden. Velen hebben intussen een afweer ontwikkeld door een gevoel van machteloosheid. Toch heb ik het gedaan. Kinderen worden zo vaak gebruikt als wisselgeld voor machtsspelletjes. Daar kunnen we niet machteloos tegen aankijken.''


Familie
,,Ze zijn allemaal een beetje familie geworden'', merkt Van Paemel op bij het weerzien van de foto's, ,,het heeft iets van thuiskomen. Een maand lang heb ik alle foto's in mijn huis verspreid, enkelen zijn zo schattig dat het wel leuk is om ze terug te zien.''

Het kindje op de foto krijgt de welsprekende naam Klein Duimpje in soldatenlaarzen , verder komen we ook Ukkepuk in de jungle tegen. Pas op, vergis je niet, het gaat hier om staalharde oorlogsbeelden. Kinderen staan centraal, met geweren, in militaire rij, zwaar verbrand of verminkt door mijnen. ,,Ik ga over lijken, daar leef ik van'', schrijft Van Paemel over een jongen in de aanval.

,,Zelfs als ze hieruit worden gehaald, vraag ik mij nog af, of je zoiets achter je kan laten, dat je weer gewoon de draad kan opnemen. We kunnen het alleen maar hopen.''

,,Ik vind het een beetje jammer dat er zo weinig meisjes op de foto's staan'', vertelt de Mechelse auteur. ,,Meisjes staan evenzeer in de frontlinie en kennen minstens evenveel ellende.'' Meisjes kunnen net zo goed met een geweer omgaan. Ze kunnen smerige karweitjes opknappen en voor seks gebruikt worden. Zie haar daar staan, met gelakte nagels op het appel. Klaar om te doden of te sterven. Waarom kijk je zo bezorgd? Meisjes kunnen net zo goed hun mannetje staan.

De aangrijpende teksten die Van Paemel bij de foto's maakte, worden door Uitgeverij Meulenhoff verzameld in een boek. Daar is het nog even op wachten, de tentoonstelling kan je bekijken van 4 maart tot 31 mei in het Vredescentrum.

  • Oorlog! Geen Kinderspel? kan je alle dagen bezoeken van 10 tot 17 uur (behalve zondag) in het Vredescentrum, Lange Gasthuisstraat 29 in Antwerpen. Info: tel. 03-475.26.91.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees