Vooral wij Rattendaal in Leeuw goed bedeeld

Holle wegen krijgen opknapbeurt

SINT-PIETERS-LEEUW -
De gemeente Sint-Pieters-Leeuw is een inhaalmanoeuver gestart om zijn holle wegen in ere te herstellen. In een eerste faze pakken natuurarbeiders van de vzw Econet de Heidries en de Leeuwerikstraat aan. In het najaar volgen een reeks andere holle wegen. Leeuw wil met de opknapbeurt van zijn holle wegen deze typische elementen in het Pajottenlands landschap de kans geven ook de 21ste eeuw te overleven.

,,Door de niveauverschillen in het Pajottenland zijn holle wegen in deze regio een vrij typisch verschijnsel. Mensen gebruikten generaties lang deze voet- en karrenwegen die door het veelvuldig gebruik steeds verder uitsleten en erodeerden'', verduidelijkt milieuschepen Martin Schoukens. ,,Veel van deze bepalende elementen in het landschap zijn ondertussen verdwenen maar niettemin kan Leeuw toch prat gaan op nog heel wat mooie holle wegen. Vooral het gehucht Rattendaal is goed bedeeld''.

Acht natuurarbeiders van Econet zijn in de Leeuwerikstraat gestart met hakhoutbeheer. Bomen en struiken werden drastisch gesnoeid om de onderstaande planten meer licht en kansen op groeien te geven. Dit moet dan weer verdere erosie van de zijwanden van de holle weg tegengaan. ,,Daarnaast voert het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën onderhandelingen met landbouwers om onderling af te spreken dat ze met hun landbouwwerktuigen enkele meters van het talud van de holle wegen wegblijven om verdere afkalving te voorkomen'', vullen Hans Destrijcker van het Regionaal Landschap en Nathalie Saelens van Econet verder aan.

Het onderhoud van de holle wegen heeft ook een sociale functie. De natuurarbeiders zijn laaggeschoolde werklozen die eerst bij Econet een opleiding volgden en nu een jaar werkervaring kunnen opdoen bij opdrachten voor gemeentebesturen en andere openbare instanties. Nadien staan de arbeiders sterk genoeg om op de gewone arbeidsmarkt opnieuw aan de bak te komen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees